Zavargás a görög szigeteken

Dühödt ellenállást váltott ki az égei-tengeri görög szigetek lakói­ból, hogy a hatóság új migránsközpontokat akar létrehozni lakóhelyükön. A helyieknek egyre kevésbé tetszik Athén bevándorláspolitikája, és az összes menedékkérőt a szárazföldre költöztetnék.

Mártonffy Attila
2020. 02. 26. 6:50
Locals scuffle with riot police at the area where the government plans to build a new closed migrant detention centre scuffle, in Karava on the island of Lesbos
Leszboszon nem kérnek az új migrációs központokból Fotó: REUTERS/Elias Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnygázt vetett be tegnap a görög rendőrség Leszbosz szigetén több száz helyi tüntető szétoszlatására, akik egy új migránsközpont építése ellen kezdtek dühödt tiltakozásba. Mintegy ötszáz ember kísérelte meg úttorlaszokkal megakadályozni a földmunkagépek lerakodását és a rendőrségi erősítés partra szállítását. Az elégedetlenkedők tüzeket is gyújtottak, majd összecsaptak a rendet helyreállítani akaró rohamrendőrökkel – írta a Kathimerini görög lap. Az akció újabb jele annak, hogy a görögök, de különösen a menekülthullámnak leginkább kitett, Törökországhoz közeli szigetek lakói egyre elégedetlenebbek az athéni kormány bevándorláspolitikájával.

Nem Leszbosz volt az egyetlen sziget a térségben, ahol zavargások törtek ki. Híosz szigetén is összecsapások történtek, miközben szintén Leszboszra tartó rendőrségi utánpótláscsapatokat támadtak meg. A jelentések drámai videófelvételekről számolnak be, amelyeken a tüntetők különböző tárgyakkal dobálják a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal igyekeznek oszlatni a tömeget.

A tervek szerint Leszboszon új elkülönítőközpont váltaná fel a jelenlegi nyitott tábort, amelyet eredetileg kevesebb mint háromezer ember elhelyezésére terveztek, ám pillanatnyilag több mint 18 ezer migráns lakja. A görög kormánynak az az elképzelése, hogy a nyílt táborok helyett őrzött elkülönítőket emel Leszbosz, Híosz, Számosz, Kosz és Lérosz szigetén.

A tüntető lakosság azonban nincs egyedül, a tiltakozó megmozdulásokat a helyi hatóságok is vehemensen támogatják, Leszboszon például a múlt hónapban a túlzsúfolt táborok és a közbiztonság romlása miatt ismétlődő tüntetések mellett a közhivatalok és az üzletek többsége is bezárt egy napra, s szolidaritásáról biztosították a megmozdulásokat a gazdaszövetségek is. A szigeteken migránsok ezrei várakoznak menedékkérelmük elbírálására, többségüket úgynevezett fogadóközpontokban zsúfolták össze. A helyiek a központok bezárását és a migránsok szárazföldre költöztetését követelik.

Leszboszon nem kérnek az új migrációs központokból
Fotó: REUTERS/Elias Marcou

A görög kormány közölte, eltökélt szándéka, hogy felépítse az elkülönítő létesítményeket a nemrégiben erre a célra kisajátított területeken, s azt is bejelentette, hogy rövid konzultációs szünet után még e héten folytatják az építkezéseket. A szigetlakók viszont attól tartanak, hogy az új létesítmények csak még jobban növelik majd a menekültek számát, miután a kormánynak a téli hónapokban nem sikerült betartania a zsúfoltság enyhítésére vonatkozó ígéreteit. A leszboszi protestálók egyik vezetője viszont az Associated Press szerint arra tett ígéretet, hogy árgus szemekkel figyelik a kiszemelt építési területeket, s amint elkezdődnek a munkálatok, a környező falvak lakossága oda fog özönleni tiltakozni.

Az elégedetlenség és a megmozdulások hátterében az áll, hogy az utóbbi hónapokban drámaian romlottak a lakók életkörülményei a Leszboszon kialakított menekültügyi központokban. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba. A görög kormány még február elején bejelentette, hogy a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. Ez az MTI szerint jelentős növekedés lenne, miután tavaly összesen 391 embert küldtek vissza, míg idén januárban 85-öt.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, s bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög–török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy nyárig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és helyettük zárt kitoloncolási központokat hoz létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.