Zelenszkijék elsöprő győzelme

A független Ukrajna történetében először szerezhet abszolút többséget egy párt a törvényhozási választások során. Erre a Volodimir Zelenszkij államfőt támogató Nép Szolgájának minden esélye megvan. A vasárnapi parlamenti választás eredményeinek 76 százalékos feldolgozottsága mellett az új „zöldpártnak” akár 250-nél is több képviselője lehet a 450 fős törvényhozásban.

2019. 07. 23. 6:44
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy reacts at his party's headquarters after a parliamentary election in Kiev
Nem várt sikert aratott a volt humorista Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint Volodimir Zelenszkij pártja képes lesz az egyedüli kormányzásra, ez a legfontosabb megállapítása a múlt vasárnap megtartott választásnak. Közel 50 százalékos részvételi arány mellett a humoristából lett elnök Nép Szolgája nevű pártja a listára adott voksok 42,77 százalékát szerezte meg.

Az oroszbarát politikát folytató Ellenzéki Platform – Az Életért formációé lesz a második legnépesebb frakció az új ukrán parlamentben, s ők számítanak az első számú ellenzéki erőnek is: a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának, Viktor Medvedcsuknak a nevével fémjelzett párt 13 százalékos támogatottságot kapott.

Nem várt sikert aratott a volt humorista
Fotó: Reuters

Legfőbb választási üzenetük a donbászi háborús konfliktus azonnali beszüntetése, a Moszkvával való párbeszéd és gazdasági együttműködés felújítása, illetve az olcsó gázár volt. A Petro Porosenko korábbi elnök volt pártjának bázisán újjáalakult Európai Szolidaritás 8,35 százalékot szerzett, míg Julija Timosenko volt kormányfő Batykivscsina (Haza) pártja 8,08 százalékon zárt. Listán mandátumhoz jutott még a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes alapította Holosz (Hang) is, amely a voksok 6,12 százalékát szerezte meg.

A többséghez szükséges 226 mandátum garantáltnak tűnik, azaz a Zelenszkij-párt nincs rászorulva semmiféle koalíciós tárgyalásokra. Ám az államfő még a voksolás estéjén felajánlotta a kisebbik koalíciós társ szerepét Vakarcsuk pártjának, amelyet szakértők egyöntetűen Soros György érdekszférájához sorolnak. Zelenszkijék kellő szándék esetén a Holosszal és a magától felajánlkozó Batykivscsinával együtt akár a 300 fős alkotmányos többséget is szállítani tudják, ha szükségét éreznék ennek.

Az ukránok tehát teljes körű felhatalmazást adtak az új államfőnek és a mögötte álló, színvilágában zöld pártnak, hogy megváltoztassák az országot és közelebb vigyék a jóléthez, az európaisághoz. A vártnál is nagyobb arányú győzelme, illetve az, hogy önmagában is képes lesz a kormányzásra, hatalmas elvárásokat szül az elnök és csapata irányába. Hogy ennek mennyire tudnak megfelelni, elválik.

Mindenesetre a választások napján Zelenszkij, akit Poro­senkóval szemben 73 százalékkal választottak meg államfőnek idén áprilisban, jelezte: szakértői kormányt szeretne látni, nem pedig politikait. Hozzátette azt is, a miniszterelnöknek elsősorban kiváló gazdasági menedzsernek kell lennie, s olyannak, aki korábban nem töltött be magas állami posztot.

Nem lesz magyar képviselő

Nem lesz magyar képviselő az új törvényhozásban. A két mérvadó kárpátaljai magyarságszervezet összefogása révén három körzetben indult magyar jelölt, de reális esélye csak Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének volt, aki a 33 százalékban magyarok lakta 73. számú egyéni kerületben indult, ami Beregszászt, a Bereg-vidék nagy részét és a Nagyszőlősi járást is magába foglalta. A magyar politikus 70 százalékos feldolgozottságnál 27,61 százalékon állt a győztesnek ígérkező, függetlenként induló Vladiszlav Poljak üzletemberrel szemben, akinek a támogatottsága 41 százalék feletti volt. A másik két magyar jelölt, Barta József és Tóth Miklós saját körzetében 15,46, valamint 11,63 százalékon állt, ami nagyjából megegyezik az adott körzet magyar szavazóinak számával. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a kijevi központi választási bizottság törvénytelen módon úgy szabta át a választókerületek határait, hogy egyikben se legyenek többségben a magyarok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.