Zöldfordulattal kecsegtet Frans Timmermans

Már a jövő év elején lerakják az uniós klímatörvény alapjait, mondta tegnap Frans Timmermans, aki az új Európai Bizottság zöldmegállapodásért felelős alelnökeként a mindennapi életünkre kiható változásokat ígér.

2019. 10. 09. 8:44
Frans Timmermans, first Vice President of the European Commission, speaks during an Emergency Declaration for Nature and People event after the 2019 United Nations Climate Action Summit at the U.N. headquarters in New York City
CLIMATE-CHANGE/UN Fotó: Shannon Stapleton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai tegnap meghallgatták az Európai Bizottság leendő ügyvezető alelnökeit – Valdis Dombrovskis az emberközpontú gazdaság kialakításáért, Margrethe Vestager a digitális kornak megfelelő Európa létrehozásáért, Frans Timmermans (képünkön) a zöldmegállapodásért felel majd–, miközben a lengyel jelölt, Janusz Wojciechowski második parlamenti vizsgája már sikerrel zárult. A leginkább problémás aspiránsnak kikiáltott Sylvie Goulard sorsáról csak ma döntenek a pártcsaládok koordinátorai.

Frans Timmermans már szocialista csúcsjelöltként is zöldforradalmat szorgalmazott Európában, így Brüsszelben senkit nem lepett meg, hogy a holland politikus tegnap este uniós klímatörvénnyel, jelentős mértékű erdősítéssel, illetve a közlekedési szektor teljes reformjával kampányolt az EP-ben. Ígérete szerint az Ursula von der Leyen vezette bizottság felállásától számított száz napon belül elő is terjesztik a jogszabályt, ami lehetővé teszi, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátása 50-55 százalékkal csökkenjen a kontinensen. – 1999-hez képest most 22 százalékos csökkenést mutatunk.

Itt az ideje, hogy igazán ambiciózusak legyünk! – hangoztatta Timmermans, a meghallgatás során azt bizonygatva, hogy az európai társadalom új, immár zöldalapokra helyezése egyáltalán nem kell hogy drágább életet jelentsen. Elhangzott az is, hogy a biztosjelölt nem autómentes Európát, hanem elektromos autókat akar látni; az unió vezetése a jövőben pedig nem fogadja majd el, ha a világ bármelyik országa is magánügynek nevezi a környezet kérdését. A várakozásoknál is ambiciózusabb program részeként Timmermans beharangozta az európai klímadiplomácia kezdetét is.

A felvetést, miszerint a Greta Thunberg-jelenség valójában színtiszta marketingstratégia, a bizottsági alelnök következetesen elutasította. Mint mondta, valóban gyenge érvei vannak annak az embernek, aki egy 16 éves gyereket támad. – Én személy szerint igenis csodálom Gretát – mondta, elutasítva azt a hozzászólást is, hogy a bizottság zöldprogramja még az európai középosztálynak is megfizethetetlen lehet. Timmermans szavai szerint a bizottság pontos kutatási eredményei a 2020-as glasgow-i klímacsúcsra készülnek el, így részletesebben csak ekkor látjuk majd a teendőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.