időjárás 18°C Medárd 2023. június 8.
logo

Három hét kortárs képzőművészet a Balaton északi partján

Magyar Nemzet
2021.07.20. 10:34
Három hét kortárs képzőművészet a Balaton északi partján

Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket július 30. és augusztus 21. között. Az eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

A harmadik alkalommal megrendezett Garten Balaton célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét – olvasható a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményben.

Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a művészeti vásár helyszínéül, ahol a Határaink hívószóra száz kortárs képzőművésztől mintegy háromszáz művet állítanak ki. A galéria kerthelyiségében a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot állítanak fel, valamint itt vetítik 21 órától a Garten kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is. A Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül többek között a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmdrámát és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét nézhetjük meg, de műsorra tűzik az Ezüst Medve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is.

A Zalaszentgróti művésztelep szobrászainak műveiből rendezett szabadtéri kiállítás helyszíne a szintén Lovason található Márffy-ház pajtája és kertje. Itt Kása Béla fotóiból nyílik szabadtéri kiállítás, amely a hazai cigányság kultúráját művészi fotográfiákon keresztül ábrázolja. Felsőörsön a Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e köré a téma köré szerveződnek. Csopakon a ZM&G galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatunk.

A Nagy Gyula Galériában gyűjtőkkel, képzőművészekkel és műtárgypiaci szakértőkkel hallgathatunk pódiumbeszélgetéseket olyan témákról, mint a műgyűjtés a vasfüggönyön innen és túl, a gyűjtői hálózatok, magyar művészek külföldi bemutatkozásai, a Pécsi Műhely története vagy a kelet-európai művészet sajátosságai. A Fotóudvarban pedig az érzelmek története és ábrázolása lesz terítéken Darwintól a kortárs fotóművészetig. Az interaktív tárlatvezetéseken művészek, művészettörténészek, műtárgypiaci szakértők és kurátorok más-más nézőpontból közelítenek ugyanazokhoz a képekhez, bevonva a hallgatóságot is az értelmezésbe.

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti zenei koncertek egyaránt szerepelnek. Fellép Wahorn András és Kopasz Tamás, a David Yengibarian–Vajdovich Árpád duó, drMáriás és a Tudósok, elhangzanak Ujj Zsuzsi örök érvényű régi dalai Darvas Kristóf kíséretével, a Vodku fiai Cseh Tamás dalaival, a Budapest Improvisers Orchestra és a Hermina Alkotócsoport. Mindemellett fiataloknak szóló kortárs zenei programot is kínálnak a szervezők.

A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja készül el, melynek főszereplője a szél és az általa táncoltatott nejlonzacskók mozgása. A Garten képzőművészeti táborban pedig a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáival ismerhetnek meg a gyerekek. A tábor végén a résztvevők munkáiból kiállítást rendeznek.

A Garten Balaton létrejöttét a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.

(A borítóképen a 2019-es Garten Balaton megnyitója. Fotó: Neogrády Kiss Barnabás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.