A nemzet építészének öröksége mindnyájunk öröksége

„Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt a világban, a kezdetek világában mint sugárzó, valóságos kép, az igazi otthon, az Aranykor eleven háza.” E sorok Makovecz Imrétől származnak, aki sokunk véleménye szerint ezt meg is valósította. A nemzet építészére emlékeztek, hisz tíz éve ezen a napon hunyt el a Kossuth- és Ybl Miklós díjas Makovecz Imre, a magyar organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke.

2021. 09. 27. 20:57
2021.09.27. MMakovecz Imre vándor-installáció Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz

„Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt a világban, a kezdetek világában mint sugárzó, valóságos kép, az igazi otthon, az Aranykor eleven háza.” E sorok Makovecz Imrétől származnak, aki sokunk véleménye szerint ezt meg is valósította. A nemzet építészére emlékeztek, hisz tíz éve ezen a napon hunyt el a Kossuth- és Ybl Miklós díjas Makovecz Imre, a magyar organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke.

Makovecz Imre halálát követően az örökösök a Makovecz Alapítvány létrehozását kezdeményezték, melynek missziója, hogy Makovecz Imre építészi-tervezői és szellemi hagyatékának megismerésében, megértésében segítséget nyújtson. Az alapítvány a működése megkezdésekor célul tűzte ki, hogy elkészítik annak a digitális adatbázisnak az alapjait, mely tartalmazza, rendszerezi és kutathatóvá teszi Makovecz Imre összes birtokukban lévő terveit, grafikáit, írásait, tárgyait, valamint hang- és videófelvételeit. 

Ma délelőtt jelentették be, hogy az évforduló alkalmából megkezdi működését a Makovecz Központ és Archívum „kutatóállomása”, amely így bárki számára elérhetővé teszi a hagyaték már digitalizált, feldolgozott részét, hozzájárulva ezzel az építész szellemiségének és organikus gondolkodásának továbbörökítéséhez. 

Az évforduló alkalmából a visszatekintés helyett az aktív cselekvés programja jegyében készültek el a tematikus kiállítási anyagok, melyek a vidéki településekre juttatják el az építész szellemiségét képviselő tárlatot. Hét tematikus kiállításból álló csomagot kínálnak, melyek az érdeklődő intézmények által kölcsönözhetők. 

A jubileumról a Makovecz Központ és Archívum épületében is megemlékeztek, felavatták Makovecz Imre első, restaurált faépületét, amely műtárgyként a Makovecz Ház kertjében kapott helyet. 

Az eredeti terv 1972-ben készült a Pilisi Parkerdőgazdaság megbízásából: az építész egy sorolható egységekből álló családi szállásépületet tervezett Pilismarótra. A tervek elkészülése után a megrendelő úgy gondolta, hogy az épület nem kivitelezhető – ennek cáfolataként Makovecz Imre saját telkén építette meg annak két elemét. Ezen épületek egyikének még felhasználható alkotóelemei beépítésével született újjá ez az alkotói korszakhatárt szimbolizáló házacska.

A faépületet a Makovecz Ház kertjében helyezték el Fotó: Kurucz Árpád

A másik vándorprojekt a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen életre hívott oszlopinstalláció, amelyet ma délután avattak fel a Vigadó árkádja alatt. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató installáció egy hónapig lesz látható, ezt követően útjára indítják, hogy az ország számos településén kiállítsák. L.Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az oszlopinstalláció mellett tartott beszédében többek között elmondta, hogy a Makovecz Alapítvánnyal közösen a nagy magyar építész életművét egy vándorkiállításon mutatják be.

Kiemelte, hogy az oszlopinstalláció az előhangja annak a Makovecz Imre építészetét körüljáró kiállításanyagnak, melyet ősszel mutatnak be a Magyar Nemzeti Múzeum kültéri kiállító felületein. 

A főigazgató elmondta, hogy nem véletlenül választották a Vigadó előtti helyszínt az oszlop felállítására, hiszen Makovecz Imre a Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, örökös tiszteletbeli elnöke. Az ő víziója, törekvése, kitartó küzdelme nélkül ma nem lenne Művészeti Akadémia. 

Makovecz-makett. Az építész fia szerint életben kell tartanunk Makovecz szellemiségét. Fotó: Kurucz Árpád

Makovecz Pál, a Makovecz Alapítvány elnöke összegezte az alapítvány tízéves tevékenységét. Elmondta, hogy a Makovecz Imre halálát követő napokban eldöntötték, hogy létrehozzák ezt. 

– Azt a szellemiséget, amit Makovecz Imre megjelenített közöttünk, mintegy különleges ajándékát a feljebbvalóknak, életben kell tartanunk. Azon kell dolgoznunk, hogy ez minél több emberhez eljusson. Ennek jegyében elsősorban nem az emlékezésre helyeztük a hangsúlyt, hanem arra, hogy milyen aktivitással tudunk az életművel jól sáfárkodni. Végeztünk a hagyaték digitalizálásával és rendszerezésével, ez a kutatóállomáson megtekinthető

– emelte ki Makovecz Pál.

Végezetül álljon itt egy leltár az alapítvány tevékenységéről: készült egy rendkívül összetett és informatív honlap. Kiadtak nyolc könyvet, kiadás előtt áll további öt. Évek óta tematikus naptárak is készülnek. Az alapítvány közreműködött hat hazai és 12 külföldi kiállítás rendezésében és kivitelezésében, a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben létrehozta és működteti a Makovecz Központ és Archívumot, valamint közreműködik a magyar kormány Makovecz-programjának keretében megépülő és megújuló épületek szakmai felügyeletében. Ösztöndíjjal támogatja a fiatal építészgenerációt, és támogatja a szerves építészeti oktatási tevékenységek minden formáját.

(A borítóképen Makovecz Pál és L. Simon László a Vigadó csarnokában. Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.