Szent István és Szent Miklós harangja

A tokaji Szent Miklós Ortodox Templomot az ’50-es években bezárták, az 1790-ben öntött harangját a kommunizmusban összetörték.

Zana Diána
2021. 09. 24. 22:37
Fotó: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokaji Szent Miklós Ortodox Templomot az ’50-es években bezárták, az 1790-ben öntött harangját a kommunizmusban összetörték. A „városi kiállítóhelyként” használt épület ügyével a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség kezdett el foglalkozni, s munkájuk nyomán nem csupán a magyar-orosz barátságot sikerült megerősíteniük az évente megrendezett közös programokkal, de a magyar kormány közbenjárásával a templom is visszakerülhetett az Orosz Ortodox Egyház tulajdonába.

Az 1790-ben öntött és a kommunizmus idején összetört muzeális ó-harang    Fotó: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

Az idei Orosz-Magyar Barátság Napja alkalmával elhelyezik a Magyar Huszárok és Orosz Kozákok közös ajándékát, a Barátság Harangot is a templomban.

A két ország hagyományőrzői között kialakult népi diplomáciai kapcsolat 2013-ra nyúlik vissza, amikor is a Székely Tibor által elnökölt Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség szabolcsi tagegyesületének vezetője, Nagy Géza, feleségével, Nagy Mónikával közösen kezdeményezte a Magyar-Orosz Barátság Emléktábla elhelyezését a Tokaji Múzeum udvarán a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság (1733-1798) meglapításának 280. évfordulója alkalmából. A tábla II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter orosz cár barátságának, a Tokaji Bor ennek köszönhető oroszországi diadalútjának és a szabadságharc bukását követően, az emigráns kurucok által létrehozott Cári Huszár-ezredeknek és a dél-oroszországi szőlőültetvényeknek állít emléket. 

Ettől kezdve minden évben megrendezik a két ország közötti összetartás jegyében az Orosz-Magyar Barátság Napját Tokajban. 2015-ben az Orosz Diplomácia Napja alkalmából az orosz nagykövetség az Orosz Kulturális Központ épületét, az Andrássy-palotát is rendelkezésre bocsátotta, ahol Nagy Géza az MHKHSZ és a Tokaji Múzeum bevonásával, nagyszabású rendezvény keretei között mutatta be az addigi eredményeket, illetve a templom visszaszolgáltatásával kapcsolatos elképzeléseket; valamint sikerült eljuttatni egy különleges ajándékot, tíz liter kiemelkedő minőségű Tokaji Aszú kollekciót is Vlagyimir Putyin részére. 

Ilyen előzmények mellett történhetett meg, hogy a templom ügye bekerült a magyar miniszterelnök és az orosz elnök részvételével Budapesten megtartott magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmával megfogalmazott kormányközi megállapodásba, melynek értelmében Magyarország Kormánya megvásárolta a Tokaj Város tulajdonát képező Szent Miklós Ortodox Templomot, és visszaszolgáltatta korábbi tulajdonosának, az Orosz Ortodox Egyháznak, a Moszkvai Patriarchátusnak. 

Az adományozási szándéknyilatkozat  átadása a tokaji Szent Miklós Orosz Ortodox Templomban   Fotó: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

Idén a harang is újjászületett, amely Nagy Géza elmondása szerint szebb lett, mint valaha, hiszen Szent Miklós arcmása mellett Szent István király képmása is helyet kapott rajta.  

Az új harang ünnepélyes átadására az idei Orosz-Magyar Barátság Napján, szeptember 25-én kerül sor, ahol a Barátság Harangot magyar huszárok és orosz kozákok kísérik majd lóháton az átadás helyszínére. A rendezvény keretei között megnyílik Anna Ryabchevskaya orosz festőművész kiállítása „Borospohárba zárt napfény” címmel, este pedig a moszkvai Vertograd Balalajka Együttes lép fel. 

A részletes program ITT olvasható. 

Borítókép:  A Moszkvából megérkezett új harang, a Budapesti orosz Kulturális Központban. Fotó: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.