Történelmi színdarab az olajipar fellegváráról

Hatalmas sikerrel mutatták be október 23-án a Barátság Kulturális Központban Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Nagy idők városa című eseményjátékát, mely a magyar olajfinomítás legnagyobb telephelyének otthont adó településnek, Százhalombattának a történetét mutatja be színpadművészeti újításokkal. A darab mélyebb mondanivalója magyarságunk lényegét és az emberi szabadság kérdéseit is vizsgálja.

Magyar Nemzet
2021. 10. 25. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhalombattát 1970. április 1-jén avatták várossá, az ötvenéves jubileumra Fazekas István Nagy idők városa címmel írt darabot, melynek ősbemutatója a járvány miatt két alkalommal is meghiúsult, ám nemzeti ünnepünkön, október 23-án végre láthatta a közönség.

Az olajfinomítás évtizedek óta gazdaságunk egyik legmeghatározóbb alappillére, melynek históriája nemcsak gazdaságtörténetileg izgalmas, hanem társadalmi és szociológiai szempontból is. Éppen ezért érdekes, hogy milyen emberi konfliktusok és politikai csatározások következtében lett az egykori halászfaluból a magyar olajipar fellegvára. 

Fazekas István darabja voltaképp Százhalombatta krónikája, mely konkrét eseményekhez köthető példázatokon keresztül tárul fel előttünk – a vaskortól kezdve a rendszerváltozást követő évekig.

A drámaíró annak érdekében, hogy a darab ne váljon lokálissá, a helytörténetet a történelem fősodrához illesztve olyan pillanatokat idéz fel a múltból, melyeknek kötőeleme a megmaradásért vívott küzdelem, a közösségért való felelősségvállalás és az emberhez méltó szabadság kivívásának konok akarása. Az eseményjáték hangsúlyozza, hogy az emberibb jövő megteremtése mindig áldozatokkal jár.

Bozsogi János rendező lenyűgöző látvánnyal, dokumentarista és attraktív képbetétekkel vitte színpadra a művet. Az impozáns díszlet és a dekoratív jelmezek a híres Makovecz-tanítványnak, Húros Annamáriának a munkái. Ifjú Csoóri Sándornak kifejezetten a darabhoz írt zenéje, valamint Fundák Kristóf tánckoreográfiája önmagában is hatalmas művészi értéket képvisel, a darabhoz való tökéletes illeszkedésük pedig igazán parádéssá teszi az előadást. A színészek játéka élettel teli és elragadó, a főbb szerepekben Bordán Irén, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Brunner Márta, Jánosi Dávid, Szakács Tibor, Bánföldi Szilárd, Gyürki István és Incze Máté látható. Mellettük ott vannak a színpadon a Forrás táncosai, a Batta Balett balettosai és a Thália Tanoda gyermekszínészei is. Az előadást legközelebb október 30-án 10 és 14 órakor, október 31-én pedig 11 órakor tűzik műsorra.

Borítókép: jelenet az előadásból. Fotó: Fazekas Anna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.