Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország Kormányának döntése alapján történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Siklósi vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér. A bővüléssel jelenleg hatvan történelmi emlékhely van hazánkban, melyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

Magyar Nemzet
2022. 07. 29. 14:05
null
DCIM/PANORAMA/100_0053/DJI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani döntés alapján három olyan helyszín lett történelmi emlékhely, amelyek az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődnek, így történelmi emlékhely lett a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér. Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Siklósi vár is, amelyet a Tenkes kapitányából mindenki jól ismerhet. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítés kapcsán közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben úgy fogalmaz: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is. 

A Nemzeti Örökség Intézete kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítésére és megismertetésére, ezért számos fórumot biztosít a különböző helyszíneknek a tudásmegosztásra és a fenntartók tapasztalatainak átadására. Emellett a formálódó Nemzeti emlékezetpedagógiai programunk elsődleges helyszínei lesznek a nemzeti és történelmi emlékhelyek, így a középiskolásoknak élményszerű, tapasztalaton alapuló ismeretszerzéssel tudjuk átadni történelmünk jelentős eseményeit és azok mára gyakorolt hatásait.

– tette hozzá a NÖRI vezetője.

 

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. A mostani döntés után hatvan történelmi emlékhely van Magyarországon.

Borítókép: A Siklósi vár (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.