időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

Magyar Nemzet
2022.07.29. 14:05 2022.07.30. 21:19
Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország Kormányának döntése alapján történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Siklósi vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér. A bővüléssel jelenleg hatvan történelmi emlékhely van hazánkban, melyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A mostani döntés alapján három olyan helyszín lett történelmi emlékhely, amelyek az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődnek, így történelmi emlékhely lett a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér. Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Siklósi vár is, amelyet a Tenkes kapitányából mindenki jól ismerhet. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítés kapcsán közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben úgy fogalmaz: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is. 

A Nemzeti Örökség Intézete kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítésére és megismertetésére, ezért számos fórumot biztosít a különböző helyszíneknek a tudásmegosztásra és a fenntartók tapasztalatainak átadására. Emellett a formálódó Nemzeti emlékezetpedagógiai programunk elsődleges helyszínei lesznek a nemzeti és történelmi emlékhelyek, így a középiskolásoknak élményszerű, tapasztalaton alapuló ismeretszerzéssel tudjuk átadni történelmünk jelentős eseményeit és azok mára gyakorolt hatásait.

– tette hozzá a NÖRI vezetője.

 

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. A mostani döntés után hatvan történelmi emlékhely van Magyarországon.

Borítókép: A Siklósi vár (Forrás: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.