A Kormorán-közösség és az önmagára talált zenész

Idén lett hetvenéves. A hetven évből majdnem fél évszázadot a Kormorán zenekarnak szentelt. Rockoperák, oratóriumok, zenés történelmi játékok, filmek zeneszerzője. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió zenei vezetője volt, zenetanár, operatőr, színházi és filmrendező. Több mint nyolcszáz dal szerzője és kilencszáz szövegírója. Folytassátok holnap! címmel most filmet rendez. Koltay Gergellyel beszélgettünk.

Ozsda Erika
2022. 10. 27. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen ajándékokkal lepték meg a hetvenedik születésnapján? 
– Sok ajándékot kaptam, ezekből hármat szívesen kiemelnék. Az egyik egy könyv, amelyet a bátyám, Koltay Gábor írt rólam és a zenekarról – Kormorán-breviárium címmel. Nagy meglepetés volt, mert egyáltalán nem tudtam róla. A másik ajándék egy ismerősöm ötlete, aki elvitt egy ejtőernyős tandemugrásra, háromezer méterről. Különleges élmény volt a néhány másodperc zuhanás, amíg kinyílt az ernyő. Veszélyét akkor éreztem meg igazán, amikor megnéztem a rólunk készült filmet. A harmadik pedig, amely a legnagyobb ajándék számomra: lehetőséget kaptam, hogy filmet készítsek az életemről és a Kormorán zenekarról. A kettő nem választható szét, hiszen a Kormorán története az életem 46 évét – munkáját, búját-baját, boldogságát – öleli fel. Bennem három dolog él egyszerre: a klasszikus zenei nevelésem, a népzene szeretete és a rockzene iránti rajongásom. Ezt a három stílust fogtam össze.

– Sokan kedvelik a szövegeit. Van ötlete, hogy miért?
– Az emberek a lelkük mélyén érzik, mi a fontos, de talán nem tudják szavakba önteni. A dalaimat minden magyar megérti, bárhol is élnek a világban. A magyar lelkület teljesen más, mint bármely népé, amelyhez hozzájárul szellemi kincsünk, a nyelvünk mérhetetlen gazdagsága.

 

– Eddig négy filmet rendezett. Mennyiben tér el ezektől a Folytassák holnap! című alkotása?
– Az első Papadimitriu Athinával és Varga Miklóssal a főszerepben az Elektra mindörökké című rockopera volt, amelynek a zenéjét és a szövegét is én írhattam. A Titkos szeretők című játékfilmben Szakácsi Sándor és Farkasinszky Edit játszott. A Gyermekszív 1995 és A szív dolgai 2001 című dokumentumfilmjeim azért különlegesek, mert egy szívproblémákkal küzdő kislányról szólnak, akinek a sorsát a kórházba kerüléstől az operáción át a kórház elhagyásáig követtük nyomon. Megrendítő élmény volt elkészíteni. Gondolom, azok is hasonlóan éreztek, akik látták vagy a saját gyermekük kapcsán érintettek. Számomra a Folytassátok holnap! című film is szívbe markoló, hiszen magamról és a zenekarról kell beszélni, helyzeteket elemezni, sikerekre és mélypon­tokra emlékezni. A kilencven-száz perces film több szempontból is különleges. Érdekessége, hogy nem egy szokásos dokumentumfilm készült, hanem egy hosszú, összefüggő videóklip. Folyamatosan szól a zene, miközben archív felvételeket látunk a zenekarról és rólam. Ismerőseim, barátaim, kollé­gáim, köztük színészek, énekesek, közéleti személyek szólalnak meg, az ő gondolataik fogják össze a filmet. Mesélnek a Kormorán jelentőségéről, arról, hogy mit jelent számukra a népzene megjelenése a rockzene világában, és milyen volt a közös munka velem, velünk. Természetesen én is elmondom, hogy bizonyos pillanatok mit jelentettek számomra, mi inspirált szövegírás közben, mire vágyom, mit keresek, melyek a legmeghatározóbb élményeim. Mindig szerettem a kihívásokat. Ha nekem valamire azt mondták, hogy azt lehetetlen megcsinálni, akkor azt válaszoltam: én azért megpróbálnám. Mindenki megjegyezte, hogy őrültség hetvenévesen leugrani háromezer méter magasból, mégis megtettem. Évtizedekkel ezelőtt azt állították, hogy lehetetlen a népzenét a rockzenével ötvözni. Mára elfogadott, divatos stílus lett. Közel ötven éve Nyugat-Európában izgalmasnak számított, megszerették, ezért is hívtak minket folyamatosan koncertezni. Az első hét évet külföldön töltöttük, amikor még alig lehetett utazni. Azokon a helyeken léptünk fel, ahol a magyar zenét még nem ismerték, és mi a magunk lehetőségeivel és tehetségével próbáltuk népszerűsíteni azt. Miután Nyugat-Európában elfogadtak minket, kezdtek itthon is felfigyelni ránk. Bár a rádiók ma sem nagyon játsszák a dalainkat, ennek ellenére a koncertjeinken – határainkon kívül és belül – a közönség mindig velünk énekli őket. Hála azoknak, akik fel-, illetve letöltik őket a világhálóról. Én ez ügyben egy lépést sem tettem, többen viszont igen. Most történik meg először, hogy olyan filmet készíthetek, amelyet nem saját pénzből forgatunk. Egyrészt életrajzi film lesz, másrészt megismerjük a Kormorán zenekar történetét. Reményeim szerint jövőre bemutatják a televízióban.

 

– Több száz szerzeményéből hogyan válogatta ki a dalokat a filmhez?
– A hetvenedik születésnapomra megjelentettem egy négy CD-ből álló albumot, amelyre hetven dalt választottam ki. Rockoperarészleteket, új és régi dalokat, latin, olasz, angol nyelvű felvételeket, filmzenéket. Nem volt könnyű! A filmhez ötven-hetven év fotóiból, archív koncertfelvételekből válogattam. A megszólalók kiválasztása sem volt egyszerű. Lehettek volna százan is, de ha mindenki csak néhány percet beszél, az már több óra. Végül 15-20 barátot, kollégát kértem fel.

– Hol forgatják a filmet? 
– Gödöllőn, egy hatalmas raktárban kezdtük a forgatást, ott néhány olyan dalt is felvettünk, amelyeket még nem ismer a közönség. A hetvenfős stáb tagjai hallották először, és tetszett nekik.

– Miért ezt a címet választotta?
– A Folytassátok holnap! című dalomat az egyik szerzői lemezemen jelentettem meg. Eredetileg Demjén Rózsinak írtam, a vele készült felvétel a világhálón is látható. Sajnos más elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a forgatásra, így két énekesünk, a Felvidékről származó Vadkerti Imre, valamint a vajdasági Fehér Nóri énekelte el a dalt. Több mint hetven muzsikus fordult meg a zenekarban. Tizenkét éve olyan a Kormorán közössége, akikkel végre megtaláltam önmagam. Azt a hangot, melyet sokáig kerestem. A cím üzenet azoknak, akik utánunk jönnek: vigyék tovább, amit elkezdtem!

Borítókép: Koltay Gergely a színpadon (Fotó: MTI/Zih Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.