Vadászgépek és helikopterek zúgnak el a Ludovika Fesztivál felett

A háború hangsúlyos téma lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén, miként a klímaváltozás is, de könnyűzenei sztárfellépők is érkeznek. Szabó Anett-tel, az intézmény sajtófőnökével beszélgettünk, a Ludovika Fesztivál idén május 11–13. között zajlik az Orczy-parkban, a rendezvényen mintegy hatvan nemzetközi szakember is előadást tart.

Német Dániel
2023. 04. 28. 15:00
Szabó Anett
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen ambíciókkal vágott neki a sajtófőnöki feladat betöltéséhez?

– Tavaly kaptam a megtisztelő felkérést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtófőnöki feladatainak ellátására, aminek 2023. január 1-je óta teszek eleget. Magyarország egyik legújabb és legmodernebb oktatási intézményéről van szó, amely elődintézményei révén meghatározó történelmi múlttal rendelkezik, ma pedig nagyon komoly oktatói és kutatói munkát lát el mind hazai, mind nemzetközi értelemben. Ennek megfelelően széles körű sajtótevékenységet folytat, amely mára a Kommunikációs és Program Igazgatóság mellett Sajtófőnökség létrehozását tette indokolttá. Kifejezetten törekszünk arra, hogy oktatóink, kutatóink megszólalásai által a „szakértők egyetemévé” váljunk, az eddigi médiamegjelenéseink és szakértői megszólalásaink számát tekintve részben már teljesült is ez a cél.

Hálás vagyok a szakmai múltamért, hiszen azáltal, hogy több mint húsz éven keresztül dolgoztam újságíróként, kialakult egy olyan látásmódom és rutinom, amely segíti a sajtófőnöki teendőim ellátását akár sajtószervezésről, akár annak koordinálásról van szó, hiszen jól ismerem a nyomtatott, az elektronikus és az online média működését is.

 

Elsődleges célom, hogy munkatársaimmal megmutassuk azt a komoly szakmai munkát, amely az egyetem falai között zajlik, illetve szerepet vállaljunk az egyetem nemzetköziesítésében. Azt szeretnénk, ha az intézmény egy nemzetközi találkozóhellyé is válna a legszélesebb nyilvánosság bevonásával.

 

Szabó Anett
Szabó Anett, a Ludovika Fesztivál sajtófőnöke Fotó: Teknős Miklós

– Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Ludovika Fesztivált. Miért vált megkülönböztetett jelentőségűvé a rendezvény az intézmény számára?

– A Ludovika Fesztiválnak már az időpontja is hagyománytisztelő, hiszen a honvédtisztjelöltek életében mérföldkőnek számító 100 napos ünnepséghez kapcsolódik, amely mindig 100 nappal az augusztusi tisztavatás előtt valósul meg. Az egyik legfontosabb célja a rendezvénynek, hogy betekintést engedjen a hivatásrendek, hivatásos szakmák életébe, de fontos, hogy az egyetemen folyó oktatói munkát is minél több fiatalhoz vigye közel. Ezért a rendezvény szabadegyetemi programjának keretében 60 nemzetközi és magyar előadó váltja egymást az előadások, panelbeszélgetések – illetve reményeink szerint – viták során. A témák között kiemelném az orosz–ukrán háború politikai, társadalmi, gazdasági vetületeinek elemzését, a biztonságpolitika, védelemstratégia, nemzet- és kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és az űrjog tematikáját.

Míg a Ludovika Fesztivál korábban a hivatásrendek jelenléte által színesített családi nap volt, amelyen a rendészeti szervek, a hadsereg, illetve a katasztrófavédelem látványos bemutatókkal várta az érdeklődőket, ma már háromnapos eseményről és Budapest egyik legnagyobb tavaszi fesztiváljáról beszélhetünk.

A 2022-es Ludovika Fesztivál Fotó: NKE

– Az idei évben nyilvánvalóan a szomorú külpolitikai aktualitása miatt is hangsúlyosabb jelen lesz a rendezvényen a honvédség…  

– Igen, minden eddiginél látványosabb módon vesznek részt a fesztiválon, a rendezvényre technikai, statikai és dinamikus, azaz harcászati bemutatókkal készülnek, illetve gyalogsági járművek bemutatásával. 

Igazi érdekességekkel is találkozhat a közönség, a Ludovika Campuson ugyanis testközelből megtekinthetik a Leopard 2A4 típusú harckocsit, a Gidrán többcélú páncélozott járművet, a KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet vagy a PZH-2000 önjáró löveget. Mindezeken túl a Magyar Honvédség (MH) JAS-39 Gripen vadászgépei, továbbá a H145M és Mi-24 típusú helikopterek is áthúznak a légtérben. A vegyivédelmi bemutatók mellett különleges fegyverekkel is találkozhatnak a látogatók, de a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központja által a katonai kibertér, valamint a kiberhadviselés rejtelmeibe is bepillanthatnak. 

Május 13-án egy nem mindennapi fegyverforgató show-val nyűgözi le a közönséget az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóaljának Különleges Díszelgő Csoportja, de látványelemekkel tarkított kutyás, illetve harcászati bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

De a hivatásrendektől jelen lesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzőközpont, a NAV munkatársai, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Védelmi Bizottság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság is.

A 2022-es Ludovika Fesztivál Fotó: NKE

– A Szabadegyetemen számtalan külföldi szakember is előadást tart majd, kiket emelne ki közülük?

– Nemzetközi előadóink közül kiemelném Edward N. Luttwak világhírű írót, az amerikai védelmi minisztérium tanácsadóját, a stratégiai gondolkodás nagymesterét. Az ő nevéhez fűződik A háború és béke logikája című alapműnek számító kötet, illetve előadásának témája lesz a Magyarországon hamarosan megjelenő új könyve is. Janne Haaland Matláry, a nemzetközi politika professzora, volt norvég külügyminiszter-helyettes előadása szintén izgalmasnak ígérkezik, ő korábban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a norvég–magyar kapcsolatok ápolása okán. Rosanna Hoffmann, az ENSZ Világűrügyi Hivatalának munkatársa szintén az egyetemre érkezik, ugyanis nagyon komoly képzés folyik az intézményben a világűr emberi felhasználásának jogával kapcsolatban. És visszatér hozzánk Charles J. Vörösmarty – Vörösmarty Mihály leszármazottja –, a világ egyik prominens hidrológiai szakértője, a New York-i Városi Egyetem professzora, akit néhány hete a bajai Víztudományi Kar felterjesztésére díszdoktorává avatott az NKE. A szakértő életünk legfontosabb alapjáról, a vízről beszél majd.

Szabó Anett
Szabó Anett Fotó: Teknős Miklós

– És nem éppen optimista az előadás címe, miszerint ez lesz életünk legenyhébb nyara…

– A díszdoktori székfoglalóján elhangzott előadásából kiindulva valóban nem túl biztatók a jelenlegi folyamatok, de a fesztiválon szóba kerül az is, miben áll mindannyiunk felelőssége, hogy derűlátóbban tekinthessünk a jövőbe.

– És a Szabadegyetem hazai előadói közül kikre hívná fel külön a figyelmet?

– A hazai politikai és közélet képviselőinek sora érkezik hozzánk, kiemelném mások mellett Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt, Orbán Balázst, a miniszerelnök politikai igazgatóját, Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, de biztos vagyok benne, hogy a téma aktualitása miatt nagy érdeklődés övezi majd Porkoláb Imre dandártábornok, innovációért felelős miniszteri biztos előadását is.

– A fesztiválon az előadások mellett azonban könnyűzenei koncertek is lesznek…

– Így van, pénteken és szombaton várjuk a látogatókat a szórakoztató programokkal, két helyszínen zajlanak majd a koncertek, a Tószínpadon és a Party Sátorban. Utóbbiban a BSW, Koósz Milán, Cooky és Jumodaddy lép majd fel, a Tószínpadon pedig Áron András, a Konyha és az Erdélyben rendkívül ismert, de reményeink szerint itthon is sikeressé váló 4s Street, Kárpátaljáról pedig az Ullie nevű együttes érkezik.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy bár a programok teljes mértékben ingyenesek és nyitottak mindenki számára, a korlátozott férőhelyek száma miatt a Party Sátor rendezvényeire és a szabadegyetemi előadásokra szükséges előzetesen regisztrálni a Ludovika Fesztivál honlapján.

A 2022-es Ludovika Fesztivál Fotó: NKE

Külön szeretném kiemelni a gyerekprogramokat is: a legkisebbek számára harcászati és történelmi bemutatókkal készülünk, amelyeken mindent maximális biztonság mellett ki is próbálhatnak majd. Illetve zenei programok is színesítik számukra a kínálatot: Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint Wolf Kati kifejezetten gyerekeknek összeállított zenei előadásával várjuk őket.

Borítókép: Szabó Anett (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.