Szlava Polunyin: A hallgatást nem lehet cenzúrázni

A Snow Show cirkuszi társulata június 16–18. között Budapestre látogat a világszerte ismert előadással a Mitem és a 10. színházi olimpia meghívására. Az utazás és a próbák előtt a rendező, Szlava Polunyin megosztotta velünk néhány gondolatát.

2023. 06. 15. 13:30
Szlava Polunyin
Fotó: Anna Hannikainen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tudjuk, hogy kedveli Budapestet. Ezúttal a színházi olimpiára érkezik a városba. Mit vár a legjobban a fellépéstől?
– Budapest igazán gyönyörű város, mindig örülök, ha itt lehetek. Különösen várom, hogy a közönséggel találkozzak, ahogyan az egész társulat is. A nézők lelkes tekintete mindig örömmel tölt el mindnyájunkat.

Szlava Polunyin
Szlava Polunyin sárga bohóca a legismertebb, de más karakterek bőrébe bújva is szerepel (Fotó: Maria Pavlovszkaja)

– A Snow Show idén már harminc éve van színpadon. Gondolt arra, hogy levegye a repertoárról?
– Rendezéseim általánosságban véve hosszú ideig terítéken maradnak. Ez a helyzet pedig addig áll fenn, amíg a produkciók relevánsak tudnak maradni. Úgy érzem, hogy a Snow Show bája, aktualitása szerencsére még nem kezdett halványulni, így remélem, hogy még számos alkalommal a nézők elé állhatunk vele.
– Pályája során előfordult, hogy bármilyen megkötést kapott az adott előadásról?
– A szövegkönyvet általában le kellett adnunk átnézésre. De mi inkább hallgatunk… A hallgatást nehéz cenzúrázni.

– Egyre nehezebbé válik, hogy az ember komédiát csináljon anélkül, hogy ne sértene meg valamilyen csoportot. Mi a véleménye a politikai korrektségről, a genderideológiáról és az erről való gondolkodás befolyásolásáról?
– Az én előadásaimban senki kárára nem nevetünk, így engem személyesen még nem érintett ez a probléma. Olyan emberi öröm- és bánatforrásokról mesélünk, amelyek évezredek óta kísérik mindennapjainkat: a szeretetről, a barátságról, a magányról és a kedvességről szólnak a történeteink.

– Mi vezetett az ön által alapított Licegyeitől a Snow Show társulatáig?
– A Licegyei Színház 1991-ben bezárt, a Snow Show társulata viszont napjainkig összetart, már harminc éve – egyszerűen azért, mert szeretjük ezt az előadást. Még ma is úgy viszonyulunk minden egyes próbához és megméretéshez, mintha az lenne az első nagy fellépésünk.

– Valóban érmefeldobással döntik el, hogy melyik művész melyik karaktert játssza az adott előadásban?
– Nem szó szerint érmefeldobással, de a módszer valami hasonló. Nagyon gyakran változtatom a játszók szerepeit, és ezt csak közvetlenül az előadás előtt közlöm velük. Ezenkívül a stíluson is változtatni szoktam: ma drámát játszunk, holnap shakespeare-i tragédiát, holnapután farce-t. Mindez segít abban, hogy az előadás élő, friss maradjon.

– A családja is szerepel a Budapestre látogató produkcióban – ki a színpadon, ki a színfalak mögött. Miként hat ez a szakmai légkörre?
– A családom mindig mellettem állt. Nem tudom, hogyan lehetnék sikeres bármiben, ha ők nem lennének velem, nem osztoznának velem minden vidám és szomorú percben egyaránt. Ha nem támogatnák az ötleteimet, a vállalkozásaimat, és nem zengene a házunk a nevetésüktől, az számomra teljesen elképzelhetetlen lenne.

Szlava Polunyin
Hétvégén a Snow Show kápráztatja el a színházi olimpia közönségét (Fotó: Vladimir Misukov)

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: A rendező a nézők között figyel (Fotó: Anna Hannikainen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.