időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo
A nemzetközi táncélet kiválóságai érkeznek Kápolnásnyékre

9.8: kortárs cirkusz a színházi olimpián

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org
2023.06.07. 10:30 2023.06.14. 08:31
9.8: kortárs cirkusz a színházi olimpián

Igazi táncművészeti csemegét ígér a Café de la Danse nemzetközi kortárstánc-fesztivál június 16. és 18. között Kápolnásnyéken. A 10. színházi olimpia részeként öt külföldi tánctársulat és egy gitárművész mutatkozik be a mini fesztiválon, amelynek házigazdája, a FrenÁk Társulat is színpadra lép Fiúk című darabjával. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötöttek. Különleges cirkuszi produkciót ígér a 9.8. című előadás, melyek a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban láthatnak a nézők június 17-én.

Francia, német, finn, portugál, ír táncművészek önálló és csoportos produkcióit láthatja a közönség a rendezvény három napján. A szervező Frenák Társulat választásai szavatolják a különleges mozgásformák és tér-forma rendszerek megjelenését, az akrobatikát, a függesztéseket, az ámultba ejtő látványt, az emberi teljesítőképesség határait feszegető mutatványokat.

A június 17-én látható 9.8 kalandra hív, az eredet utáni kutatásra, tudatalattink határainak feltárására. A két chilei születésű, franciaországi cirkuszi előadóművész, Pablo Peñailillo Soto és Manuel Martinez a fizikai erők átalakulását kutatja, azt, hogyan szőhetik erősebbre kapcsolatukat.

 A kötelet rituális tárgyuknak tekintve ódákat zengenek a gravitációról. Felvetik a test helyének kérdését egy rajtuk kívül álló erővel szemben. Fizikailag és líraian írják le az archetípus és a rituálé gondolatával átitatott kapcsolatot ember és anyag között. 

Egy kötéllel és két testtel a színpadon újrateremtik saját nyelvüket, a pályák, ingák, iránytűk, vonalak és spirálok nyelvét: egy rituális és örökös nyelvet. Itt a gravitáció már nem teher, melyet maguk után húznak, hanem ugródeszka önmaguk mozgatásához.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenetfotó a 9.8. című előadásból (Forrás: Színház.org)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.