Új nagyoperett és a Carmen musical is szerepel a Budapesti Operettszínház új évadában

Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló új nagyoperett, Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház jövő évi évadában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 27. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új operett Somossy Károlyról

 

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a tegnapi évadhirdető sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar operett évében egy teljesen új bemutatóval, Somossy Károlyról, a nagy mulattató életéről és munkásságáról szóló, Az Orfeum mágusa című nagyszabású operettel készülnek. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy Somossy Károly építtette az Orfeumnak a Nagymező utcában álló épületet, ahol később az Operettszínház kapott helyet. A pesti Orfeum a korabeli Európa egyik legrangosabb szórakozóhelye volt. Somossy tanította meg a pestieket mulatni, és neki köszönhetők az első kisebb, egyfelvonásos magyar operettek.

Az Orfeum mágusa ősbemutatóját novemberben tartja a teátrum. Fotó: Janus Erika

Mint mondta, a darab Somossy Károly halála után 120 évvel , november 17-én kerül színpadra. Az Orfeum mágusa, amelynek szövegét Orbán János Dénes Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró írta, alapul véve Somfai Péter Somossy, a Mágus – egy színházpalota című kötetét, amely a nagy mulattató életét mutatja be. Az operett zenéjét Pejtsik Péter készíti, a darabot Bozsik Yvette rendező-koreográfus viszi színre, a látványtervező F. Kovács Attila, a jelmeztervező Berzsenyi Krisztina.

Orbán János Dénes, az operett szerzője azt mondta: a darab több mint egyszerű zenei librettó, zene nélkül, önállóan is megállja a helyét a színpadon. Pejtsik Péter zeneszerző pedig kiemelte, hogy klasszikus operettdallamokat vett alapul a darabban. 

Bozsik Yvette koreográfus-rendezőt az előadás címe inspirálta: a mágiából, a varázslásból indult ki. Berzsenyi Krisztina jelmeztervező arról beszélt, hogy a főszereplők korhű jelmezeket viselnek majd.

F. Kovács Attila Kossuth-díjas építészmérnök, iparművész, díszlettervező, látványtervező, vizuális művész azt mondta: Bozsik Yvette-tel, akivel először dolgoznak együtt, még a munka elején tartanak, de nagyszabású, hatásos darabbal készülnek. 

Egy olyan előadást szeretnének létrehozni, amely méltóképpen tiszteleg Somossy vizionárius személyisége előtt

– fejtette ki F. Kovács Attila.

 

Carmen musical az Operett színpadán

 

A Budapesti Operettszínház másik bemutatója, a Jekyll & Hyde című musicalt is jegyző Frank Wildhorn Carmen című darabja lesz, amely Prosper Mérimée regénye alapján készült, és Hommonay Zsolt rendezésében láthatja a nagyérdemű 2024. április 19-én.

 A szerző a gyönyörű cigány lány történetét extravagáns cirkuszi közegbe helyezte, és Carmen klasszikus történetét, lélektani drámáját, jellemfejlődését a XXI. század látásmódjában mutatja be – magyarázta Homonnay Zsolt.

Kiss-B. Atilla kitért arra is, hogy a jövő évadban egyebek mellett folytatódik a Közelebb-sorozat, műsoron maradnak a sikeres előadások és gálák, visszatér a Nine–9 című nagy sikerű Broadway-produkció, de lesznek még meglepetések is – emelte ki az főigazgató.

 

Borítókép: Évadhirdető sajtótájékoztató (Fotó: Janus Erika)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.