Egy ember Isten felségterületén

Az egyik legismertebb Broadway-darab, a Jekyll és Hyde musical érkezett meg a Budapesti Operettszínház színpadára Vincze Balázs rendezésében. Az április első hétvégéjén bemutatott musical-thriller középpontjában a lélek bugyraiban megbúvó jó és rossz, a tudomány határai állnak, de természetesen a szerelem sem hiányzik a meséből. Robert Louis Stevenson XIX. századi rémregényének színpadi adaptációja kalandos, dinamikus, slágerekkel teli és látványos produkcióként kápráztatja el a magyar közönséget.

2022. 04. 09. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darab központi kérdése, hogy vajon bemerészkedhet-e az ember és a tudomány Isten felségterületére. Egyszerűnek tűnhet, de mégis izgalmas filozófiai mélységekbe repítheti a gondolkodót a bennünk munkálkodó jóval és rosszal kapcsolatban. Ideális esetben a zenei anyag segíti ezt az utazást, s szerencsére Frank Wildhorn szenvedélyes zenéje pompás útitárs. A tökéletes összhatáshoz pedig kell még egy rendező, aki a darab kettősségét, a feszültségeket megfelelő arányban képes színpadra alkalmazni. 

Vincze Balázs, akit az Operettszínház többek között a La Mancha lovagja koreográfus-rendezőjeként is jegyez, a gótikus musical-thrillerben szintén vállalta mindkét feladatot, s ezúttal sem okozott csalódást.

Dr. Henry Jekyll veszélyes és ismeretlen terepre téved, olyan szerrel kísérletezik, ami megváltoztatja az embert. Célja, hogy elválassza egymástól a jót és a rosszat, majd végül kiűzze a lélekből a sötétséget. Környezete természetesen őrültnek és bolondnak bélyegzi, ő azonban nem fél kipróbálni a felfedezését, saját magán kísérletezik a csodaszerrel. „Eljött az óra, eljött a perc”, s kettéválik benne a jó és a rossz. A férfi énje Jekyllre és Hyde-ra törik ketté. 

E két énhez aztán két női sors is kapcsolódik, hősünk Emma Carew és Lucy Harris életének az alakulásáért is felelős lesz. Emma Jekyll jegyeseként a legvégsőkig kitart a férfi mellett, az édesapja kétségei ellenére is hű társa marad. 

Lucy szeretetéhes, vágyik a gyengéd és odaadó férfira, ám Hyde a hatalmába keríti…

Dolhai Attila a magyar musicalszínpad egyik legismertebb művésze. Pályájának alakulását kétségkívül meghatározta a Rómeó és Júlia című Presgurvic-musicalben nyújtott alakítása, de újabb fontos alakítás lehet számára a Jekyll és Hyde címszerepe. A játékában kiforrott, a hangtechnika és a színészmesterség minden ága-bogában tökéletesen kiművelt színész sziporkázó előadását láthatja a nagyérdemű. 

Dolhai Attila hátborzongatóan hitelesen jeleníti meg figurája vívódását, kettősséget, a jó embert, aki lelkében gyilkost rejt.

Az első bemutatón Füredi Nikolett betegsége miatt Nádasi Veronika alakításában láthattuk Lucyt. A színésznőnek egyszerre kell megformálnia a vad kéjnőt és az érzékeny, szerelemre éhes lányt. Nyers és eleven női energiák szabadulnak fel, amikor táncol és énekel. Mészáros Árpád Zsolt dr. Jekyll barátjaként szintén nagyot alakít, magabiztosan mozog John Utterson szerepében. Széles Flóra, aki operettben és musicalben is bizonyított már, Emmaként is otthonosan mozog a szerepben, énekével egymaga képes uralni a színpadot.

Jekyll és Hyde nem a cukormázas musicalek listáját erősíti, sem témában, sem látványban.

Fekete Kata jelmeztervei és Cziegler Balázs díszlettervei kifejező egyszerűségükkel teszik teljessé az élményt. A Nagymező utcába horror, kaland, gyilkosság és káosz költözött, s kétségtelen, az előadás máris igazi közönségkedvenc. Az állótaps alapján hosszú életet jósolhatunk a Jekyll és Hyde operettszínházi pályafutásának.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Operettszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.