A Bohémélet bemutatójával kezdődik az évad a Csokonai Nemzeti Színházban

Puccini Bohémélet című operájának október 7-i bemutatójával kezdődik az idei évad a Csokonai Nemzeti Színházban, Debrecenben – jelentették be az évadnyitó társulati ülésen szombaton.

Forrás: MTI2023. 09. 09. 14:44
null
Debrecen, 2023. január 25. A felújítás alatt álló debreceni Csokonai Nemzeti Színház nézõtere 2023. január 25-én. A 2020 szeptemberében megkezdett, a tervek szerint idén nyárig tartó felújítás körülbelül kilencven százalékát elvégezte a kivitelezõ. A teljes beruházás értéke nettó 9,6 milliárd forint. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen önkormányzata elkötelezett a színház mellett, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a társulat számára az alkotómunkához − mondta a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a színház teljesen felújított, Kossuth utcai, a jövőben a Csokonai Teátrum nevet viselő épületében tartott társulati ülésen. Puskás István (Fidesz–KDNP) az elmúlt időszakot mozgalmasnak nevezte; ekkor adták át a korábban Latinovits színháznak nevezett Csokonai Fórumot, a nyáron készült el a Csokonai Teátrum teljes felújítása, és vezetőváltás is történt a társulat élén. Hozzátette: nem áll meg a fejlődés, már készülnek a tervek a színészház korszerűsítésére.

Mátyássy Szabolcs, a színház új igazgatója köszönetet mondva elődje, Gemza Péter munkájáért, arról beszélt, hogy a két színházépületben akár 1100 embert is le tudnak ültetni, ami nagy felelősséget ró a társulatra. Utalt arra, hogy a két színházépület felújítása húszmilliárd forintba került, ami egyedülálló az országban.

A színidirektor bizalmat kért a társulattól az új vezetés számára, és jelezte: az idei évadtól a nemzeti színházi státushoz méltóan immár három tagozattal működik a debreceni teátrum. 

A prózai tagozat megerősítése és az „újragondolt” operatagozat mellett létrehozták a tánctagozatot Nemes Zsófia vezetésével, hazai, spanyol és olasz táncosokkal. Az operatagozatot Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója vezeti− ismertette az igazgató.

Mátyássy Szabolcs bejelentette: a fenntartó debreceni önkormányzat támogatásának köszönhetően

 51 új státus létesült a színházban, és 15 százalékkal emelték az alapbéreket. 

Szabó K. István, a színház művészeti vezetője a minőségi munka követelményére hívta fel a társulat tagjainak figyelmét, és azt mondta: színházat építeni, közösséget építeni jöttek az új igazgatóval, és biztonságot teremteni a már csaknem háromszáz tagú társulatnak.

Színes évad áll előttük, amit a minőség fog össze – tette hozzá a szakember. Jelezte: tizenkét bemutató lesz a 2023–24-es évadban. A Csokonai Teátrumban a Bohémélet mellett láthatja majd a közönség Csokonai Dorottyáját, Dosztojevszkij Ördögök című művét, illetve Moliére-Lully Úrhatnám polgárát. A Csokonai Fórum Latinovits termében viszik színre Lewis Carroll–Mikó Csaba Alice csodaországban című művét, Euripidész–Sartre–Illyés Gyula A trójai nők című feldolgozását, és Piazzolla María de Buenos Aires című operatangóját − sorolta a művészeti vezető. Hozzátette: a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében mutatják be a Cyber Cyrano, a Jákobi és Lájdentál, a Veszedelmes viszonyok, a test történetei (III–IV) című darabokat, és Borbély Szilárd Nincstelenek című művét. Szabó K. István az MTI-nek azt is elmondta, novemberben nyitják meg a Csokonai Fórumban a Simor Ottó orfeumot, ahol minden vasárnap este irodalmi és zenés esteket, stand up előadásokat tartanak.

Borítókép: A felújítás alatt álló debreceni Csokonai Nemzeti Színház nézőtere (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.