Tíz éve működik sikerrel a pécsi animációt bemutató állandó kiállítás

Fényfestéssel és koncerttel, táncshow-val és workshoppal ünneplik a Pécsi animáció története című állandó kiállítás fennállásának évfordulóját szeptember 23-án a baranyai vármegyeszékhelyen.

2023. 09. 19. 15:00
A Pécsi Animáció Története című kiállítás
A Pécsi Animáció Története című kiállításon megtekinthetők a rajzfilm-készítés hőskorának eszközei, berendezései (Forrás: Total Art Egyesület) Fotó: Total Art Egyesület
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interaktív kiállítás, amely átfogó képet nyújt az animációkészítés műhelytitkairól, a Pécsen készült animációs filmekről, 2013-ban nyitotta meg kapuit. A működtető Total Art Egyesület – amely az elmúlt tíz év alatt számos kulturális programot valósított meg itthon és külföldön – a kerek évfordulót egész napos programsorozattal ünnepli.

A Pécsi Animáció Története kiállítás
A Pécsi animáció története című kiállítás egy részlete (Forrás:  Total Art Egyesület)

A rendezvényre ellátogatók jubileumi kiállítást tekinthetnek meg, ahol a lezajlott programokból kaphatnak ízelítőt fotókon keresztül. 

A jubileumi programokra való belépés ingyenes.

Az állandó kiállításról

A látogatók megismerkedhetnek az animációkészítés titkaival – a kellékekkel, az eszközökkel és a munkafolyamatokkal. Betekintést nyerhetnek az egyszerű kezdetleges eszközöktől a klasszikus rajzfilmeken és stoptrükk-animációkon át a számítógéppel készített filmekig. A kiállítás központi témája a razjfilm, lépésről lépésre ismerhető meg egy film elkészítésének folyamata. 

A látogatók olyasmit is láthatnak itt, ami egy animációs film megtekintésekor sosem kerül a néző szeme elé: például eredeti forgatókönyv, figura- és háttértervek sora, a mozgásfolyamatok tervei, a kihúzott és kifestett celluloid lapok sokasága, a ma is üzemképes trükk-kamera és a filmvágóasztal. Rendkívül érdekes a mai fiatalok számára, hogy miként készültek ezek a filmek még a számítógépek megjelenése előtt. A stoptrükk-technikával életre kelnek a bábok, kockák, papírból kivágott figurák, kisautók, vagy akár bonbonok is megmozdulnak. A bemutató tárlat áttekintést ad az 1970-es évektől három évtizeden át működő pécsi animációs filmstúdió alkotásairól is. A kiállítás interaktív, a technikák kipróbálhatók, mindenki elkészítheti saját animációs filmjét. 

A Pécsi animáció története című kiállításról bővebben ITT olvashatnak információkat. 

Borítókép: A Pécsi animáció története című kiállításon megtekinthetők a rajzfilm-készítés hőskorának eszközei, berendezései (Forrás: Total Art Egyesület)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.