A Feledi Projekt különleges módon viszi színre a Sirályt

Több, mint egy év után újra látható november 24-én a Nemzeti Táncszínházban a Feledi Project nagy sikerű Csehov: Sirály című előadása.

Forrás: Feledi Projekt2023. 11. 21. 13:03
KLOPFNSTEIN, Julien
Budapest, 2022. február 7. Julien Klopfenstein a Csehov Sirály címû mûve alapján, Feledi János rendezõ-koreográfus által színpadra állított táncmû próbáján a Nemzeti Táncszínházban 2022. február 6-án. A táncmûvet február 7-én mutatják be. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehov művének mondanivalója mindenkor időszerű, fontos üzeneteket tartalmaz a ma embere számára. Az előadásban emberi sorsokban mutatkozik meg a generációk harca, a világok háborúja: a lélektani elemek feltérképezése kerül fókuszba, amely egyszerre szórakoztató és tanulságos. 

Csehov: A sirály
Jelenet a Nemzeti Táncszínház Csehov: Sirály című előadásából  (Fotó: Kaszner Nikolett)

A Sirályban egy csoport férfi és nő tétova bálját látjuk, akik a szerelmen és a művészeten, sötétedő koruk utolsó fényvillanásán át próbálnak maguk számára életet kreálni, miközben az előadás a beteljesületlen lehetőségek világát tárja elénk. Egy olyan világot, amelyben mindvégig megvannak az értelmes cselekvés kilátásai, az álmodozók mégsem tudnak mit kezdeni magukkal, és ezért alulmaradnak a valósággal szemben. A szereplők nem a jelenben élnek: életüket mintegy elhalasztják és csak a jövőről ábrándozva élik meg igazán, de mintha nem ismernék fel a két idősík kapcsolatát, valójában sohasem lépnek a jövő felé, vagyis ők maguk felelősek a sorsukért.

Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt élőben fest majd a színpadon, amely a mozdulatok, interakciók szépsége mellett a vizuális látványt is emeli majd.

A bemutató zenéjét Mester Dávid, a Vígszínház karmestere, zeneszerzője, zongoraművésze és Farkas Bence zeneszerző jegyzi, a jelmezek Bati Nikolett, a díszlet-látvány Minorics Krisztián munkája. Fénytervező Pető József.

 

Szereplők:

ARKAGYINA - Nyeste Adrienn
TREPLJOV - Julien Klopfenstein 
SZORIN - Kalmár Attila
NYINA - Wéninger Dalma
TRIGORIN - Nagy Csaba Mátyás
MÁSA - Jenei Lilla 
SAMRAJEV - Földesi Milán
POLINA - Bakonyi Jusztina
DORN - Takács Lacek
MEDVEGYENKO - Gyugos Dominik 

További információk a Nemzeti Táncszínház oldalán találhatók.

 

Borítókép: Julien Klopfenstein a Csehov: Sirály című műve alapján, Feledi János rendező-koreográfus által színpadra állított táncmű próbáján a Nemzeti Táncszínházban 2022. február 6-án. A táncművet február 7-én mutatják be (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.