Magyar berendező esélyes a legrangosabb filmes elismerésre

A legjobb látványtervezés kategóriában a Szegény párák című filmben nyújtott teljesítményéért indul az Oscar-díjért Mihalek Zsuzsa berendező. A művész eddig olyan filmekben dolgozott, mint a Londoni randevú, a Poligamy, a Made in Hungária, a Hellboy 2, az Argo, a régebbiek közül pedig a Kalózok, a Csinibaba és a Szamba.

Forrás: kultura.hu2024. 01. 30. 16:00
díszlet
Fotó: Searchlight Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúra.hu érdeklődésére a művész elmondta, nem lepte meg a jelölés, mert amikor meglátták a látványterveket és nekifogtak a megvalósításuknak, érezték, hogy ütős lesz. Amikor pedig a stábtagok elképedve jöttek be a díszletbe, biztosan tudták, hogy valami nagyon jót alkottak.  

díszlet
A díszlet és a látvány verseng az Oscar-díjért. Forrás: Searchlight Pictures

– Jórgosz Lánthimosz rendező neve eleve garancia a minőségre. Két angol tervező, James Price és Shona Heath elképzelései alapján, de a saját ízlésünket latba vetve dolgoztunk. Nagy csapat vagyunk, sokan segítik a munkámat, és csupán szerencse kérdése, hogy az én nevemet sorolták fel az Oscar-jelöltek között. Fontos feladatom felkutatni és jól dönteni, hogy kiket veszek magam mellé – fejtette ki a látványtervező. 

A film fekete humorú science fiction vígjáték, látványvilága még az alkotókat is meglepte a vetítésen.

– Amikor a forgatókönyvet olvastuk, szürreális világot képzeltünk el. Tudtuk, hogy nem lehet egyszerű berendezéssel megoldani a látványt, hanem valami nagyon különlegeset kell csinálnunk. Nem lett volna elég csak Magyarországról összeszedni a tárgyakat, ezért Prágából, Franciaországból, Németországból is hozattunk bútorokat, Indiából pedig például terítőt, vagy Bécsből vázát. Minden tárgyat az alapján választottunk ki, hogy méltó legyen a film látványvilágához. Nehéz, de rettentő élvezetes csapatmunka folyt. A kosztümöt, a sminket, a hajat is Oscarra jelölték, és ezeken is sok-sok magyar szakember dolgozott, akiknek a neve szintén ott lehetne a jelöltek között – mondta  a művész. 

Arra is kitért, hogy a Szegény párákból a párizsi bordélyház díszlete a kedvence. 

– Azt éreztem magamhoz legközelebb, mert csodálatos, dús, részletgazdag helyszín: minden kis tárgy, lámpa a helyén van benne. Ehhez például öt különböző országból érkeztek a tárgyak. Fontosak számomra a részletek, mert azoktól lesz szép a végeredmény. 

Maximalista vagyok: addig megyek, amíg nem találom meg mindenből a legjobbat

– jelentette ki az Oscarra jelölt magyar berendező.

A Mihalek Zsuzsával készült interjú teljes változatát a Kultúra.hu oldalán olvashatják el.  

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Searchlight Pictures)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.