Yoko Ono és a fékeveszett kultúrharc

Hogy mely tárlatok lesznek az esztendő legfontosabb kiállításai, arról persze minden intézményi vezető másképp fog vélekedni – feltéve persze, ha a kurátoroknak is maguk felé hajlik a kezük, mint a szenteknek. Jelen írásban széles európai körképet kínálunk a 2024-ben várható tárlatok legfontosabbjairól. Előre szólok, a valóban művészettörténeti jelentőségű kiállítások mellett az ideo­lógiai harcnak is teret adnak a nagy múzeu­mok: a woke-szellem kiszabadult az angolszász egyetemekről, és bejárja Európát.

2024. 01. 06. 6:17
Pop Art-Künstler Roy Lichtenstein in New York gestorben
1213281918 Fotó: picture alliance
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyet a testemnek!


Erős ideológiai töltést hordoz az észt művész, Anu Põder (1947–2013) első nemzetközi retrospektív kiállítása, amely január 3-án debütált a svájci Muzeum Susch-ban, egy olyan intézményben, amely kimondottan a figyelmen kívül hagyott női művészek munkáinak kiállítására és népszerűsíté­sére fókuszál. A kiállítás címe Põder egyik szobrának elnevezéséből származik: Space for My Body. Miközben Põder számára fontos az észt identitás, itt azonban erős feminista vonalat húzva komoly hangsúlyt kap az erőszaknak kitett test, illetve – hogy haladjunk a korral – az étkezéskultúra kritikája. Tegyük hozzá, a svájci Susch múzeuma valójában egy XII. századi kolostor és sörfőzde. Érdemes megnézni. A kiállítás június ­30-ig tart nyitva.

Anu Põder Felmért nyereség című kompozíciója (Fotó: Pierre Antoine)

A gyarmati múlt kísértete


Természetesen korunk nyugati kultúrtermékeiből nem hiányozhat az európai múlt eltörlésének igénye sem, s ha effélékre vagyunk kíváncsiak, megnézhetjük például az Összegabalyodott múltak, 1768 óta: Művészet, gyarmatosítás és változás című nagyszabású tárlatot Londonban a Királyi Művészeti Akadémián. 

A hivatalos összefoglaló szerint a kiállítás több mint száz jelentős kortárs és történelmi művet gyűjt össze több mint ötven művésztől – köztük Lubaina Himidtől, Frank Bowlingtól, Thomas Gainsborough-tól és Isaac Julientől –, hogy megmutassa, miként fonódik össze a művészet a gyarmati történelemmel, a rabszolgasággal és a birodalmi múlt mindenféle elnyomó jelenségeivel. 

Aki szeretne ízelítőt kapni a kritikai fajelmélet Angliában divatos változatából, ne hagyja ki. Az Entangled Pasts, 1768–now: Art, Colonialism and Change február 3-tól április 28-ig látogatható.

 

Szürreális szobrok
 

Lesz természetesen olyan kiállítás is, amely kevéssé terhelt a modern ideológiáktól. Csak hát Dániáig kell utazni érte. A valaha árverésre bocsátott legdrágább szobor (Az ujjas ember) megformálásáról elhíresült Alberto Giacometti művészi zsenialitásának szinte minden megnyilvánulása hamarosan a Dán SMK Nemzeti Galériában lesz látható. A kiállítás a nagy hatású svájci művész munkájának mélyreható feltárását kínálja, átívelve a szobrászatot, a festészetet, a grafikát és a rajzot. A kilencven műből álló tárlat az 1920-as és 1930-as évekből merít, mivel ezek az évtizedek formálták talán leghatározottabban Giacometti látásmódját. Az Alberto Giacometti – What Meets the Eye február 10. és május 20. között lesz látogatható.

Yoko Ono egyik leghíresebb békeszimbólum-műalkotása, a hófehér sakkasztal (Fotó: Teknős Miklós)

Az elme zenéje
 

Yoko Onóról nehéz volna azt állítani, hogy konzervatív alkotó volna, ám kétségkívül messze van a kortárs „haladóktól”. Most a londoni Tate Modern szentelt egy tekintélyes tárlatot a japán multimédia-művész kreatív teljesítményének , kiállítva installációkat, filmeket, zenéket és fényképeket. 

Az összeállítás Yoko Ono művészi fejlődésének hét évtizedét öleli fel, több mint kétszáz műalkotást bemutatva. 

A tárlaton olyan „instruk­ciós darabok” is láthatók, amelyek írásbeli utasításokon keresztül hívják fel a nézőket, hogy vegyenek részt az alkotásban: képzeljék el, tapasztalják meg, készítsék el vagy fejezzék be a művet. A kiállítás középpontjában Ono radikális művei állnak, amelyeket 1966-tól ötéves londoni tartózkodása alatt készített. A Yoko Ono: Music of the Mind című kiállítás február 15-én nyílik és szep­tember 1-jéig várja a közönséget.

 

Lichtenstein-centenárium
 

Nem minden nagy jelentőségű kiállításért kell a nyugati világ végéig elutazni. A szomszédban az éppen százéves Roy Lichtenstein, a pop art mozgalom egyik legfontosabb úttörője kap nagyszabású kiállítást. A bécsi Albertinában több mint kilencven festményt, szobrot és grafikai alkotást mutat be, köztük olyan ikonikus alkotásokat, mint a Look Mickey vagy a Popeye. A szervezők szerint vizuális lakoma vár a látogatókra. Meg aztán Bécsbe amúgy is érdemes átrándulni néha-néha. A Roy Lichtenstein centenáriumi kiállítás március 8-tól július 14-ig látogatható.

Look Mickey (Forrás: albertina.at)

Végtelen tájak
 

A pop art után fejest ugorhatunk a romantikába is, ha elmegyünk Berlinbe és megnézzük a Caspar David Friedrich (1774–1840) születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású tárlatot az Alte Nationalgalerie-ben. 

Friedrich munkáiban a szentimentális romantika, a természet fensége, az ember spirituális magányossága jelenik meg. Képeinek erős érzelmi telítettsége miatt ma is népszerű alkotó.

 A berlini kiállításon körülbelül hatvan festmény és ötven rajz lesz látható, amelyek nemcsak Németországból, de számos külföldi gyűjteményből is érkeznek majd Berlinbe. Megnézhetjük például Az apátság a tölgyerdőben és A szerzetes a tenger mellett című képeket. A Caspar David Friedrich: Végtelen tájak kiállítás április 19-től augusztus 4-ig tart.

Caspar David Friedrich talán leghíresebb képe: Vándor a ködtenger felett (Forrás:Wikipédia)

Modern ötlet, ősi örökség
 

Miközben Párizs az olimpiai játékok megrendezésére készül, a Louvre-ban egy lenyűgöző kiállítást állítanak össze, amely bemutatja a modern olimpiai mozgalom szellemiségét és ókori örökségét. Az első újkori olimpiai játékok eredetét feltáró kiállítás célja, hogy rávilágítson arra a politikai keretrendszerre, amely a játékokat életre hívta, és feltárja a szervezők rendkívüli erőfeszíté­seit az ókori görög sportversenyek újragondolására. Az Olimpizmus: modern ötlet, ősi örökség tárlat április 24-én nyílik és szeptember 16-án zár.

Borítókép: Roy Lichtenstein, a pop art mozgalom egyik legfontosabb úttörője (Fotó: Getty Images)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.