Az álmok elhivatott gyűjtője

Gustave Moreau, a szimbolizmus jeles alakja nem foglalkozott korának divatos művészi áramlataival, a saját útját járta. Elődjüknek tekintették a szürrealisták, és már életében is nagy elismertségnek örvendett. Leginkább a Bibliából és az antik mitológiából merítette a témákat; látomásos, misztikus festményeivel beírta magát a művészettörténelembe.

2024. 04. 18. 7:30
Le Musée National Gustave Moreau
Fotó: Getty Images/Raphael Gallarde
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gustave Moreau 1826. április 6-án született Párizsban. Édesapja építész volt, édesanyja művelt asszony, aki zenészcsaládból származott. A szülők vonzalma a művészetekhez fontos kiindulópont volt a kis Gustave életében: korán felismerték gyermekük tehetségét, és nagy figyelmet fordítottak oktatására, tudásának gyarapítására. Később festészetet is tanult, François-Édouard Picot volt a mestere, és a képzőművészet világa beszippantotta.

Gustave Moreau Jelenés című alkotása.
Gustave Moreau festőművész Jelenés című alkotása. Fotó: thecollector.com

 

Moreau, az álmok elhivatott gyűjtője

A festő sok időt töltött Itáliában, és az ott tapasztaltak nagy hatással voltak alkotásaira. Viszonylag korán megismerte őt a párizsi művészvilág, az 1850-es évek elején már a híres Szalonban is kiállították munkáit. Később elismert és nagyra tartott művész lett, többek között olyan festmények tették híressé, mint az Oidipusz és a szfinx, a Prométheusz, az Orpheusz Eurüdiké sírjánál, Európa elrablása és a Jelenés. 1891-ben az École des Beaux-Arts tanára lett, tanítványai szerették és becsülték, mert nem erőltette rájuk stílusát, mindenki hagyott kibontakozni. Több olyan, később nevessé vált festőt oktatott, mint Henri Matisse vagy Georges Rouault. 

Moreau amolyan „különutas” volt: nem követte a 19. század népszerű művészi törekvéseit, hidegen hagyta a realizmus és az impresszionizmus.

Festészete látomásos, álomszerű, misztikus jellege egyedivé tette a művészt. 

Gustave Moreau festőművész Theszpiusz lányai című alkotása.
Gustave Moreau festőművész Theszpiusz lányai című alkotása. Fotó: thecollector.com

 

Hagyatéka és hatása

Moreau élete vége felé számos kitüntetést kapott, és utolsó éveiben azon dolgozott, hogy házát, festményeit, magángyűjteményét rendbe tegye, elrendezze; halála után az államra hagyta lakóhelyét, amit később múzeummá alakítottak. Gustave Moreau, a szimbolisták egyik legfontosabb művésze 1898. április 18-án hunyt el. 

André Breton író, a szürrealizmus egyik legfontosabb alakja elődjének tekintette, Salvador Dalíra is hatottak Moreau látomásos művei. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.