A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kim Dzsong Unról szóló dal hódít a TikTokon

A népszerű közösségimédia-platform, a TikTok a rövid, táncos-zenés videókról ismert. Az elmúlt hetekben hatalmas népszerűségnek örvend a platformon a Kim Dzsong Unt, az észak-koreai diktátort éltető muzsika.

2024. 05. 15. 19:00
A hírek szerint a diktátort betöltötte a negyvenedik életévét. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TikTok mára az egyik legnépszerűbb videómegosztó platform lett, ahol magánemberek, influenszerek, márkák, cégek kommunikálnak gyors és rövid, legtöbb esetben frappáns videókon keresztül. Fontos a videókban a zenei anyag is, és számos előadó slágerének részletei lesznek népszerűek a platformon időről időre. Néhány hónapja futótűzként terjedt a hír, hogy például a most turnézó popdíva, Taylor Swift slágerei nem érhetők el többé a platformon, mert a kiadója – a Universal Music Group (UMG) – és a TikTok nem tud a zenei jogdíjakban megegyezni egymással. Rengeteg videó némult el a zenei kiadó bojkottjai miatt. Jó hír azonban, hogy nemrég sikerült megegyeznie a feleknek az anyagi ellentételezés kérdéskörében. 
A UMG ezért korábban bejelentette, hogy leállítja a TikToknak a zenei tartalmak jogainak átadását. Az üzleti konfliktus levét a zeneszerzők és az előadók itták meg, mert az igen népszerű TikTokon nem érték el a több milliárdos közönséget – írtuk korábbi cikkünkben.

kim dzsongun
A Kim Dzsong Unt éltető dalban a diktátort szerető apaként és nagyszerű vezetőként emlegetik. Fotó: AFP/KCNA/KNS

 

Kim Dzsong Un, a nagyszerű vezető?

A kínai platform a megegyezés óta zavartalanul működik, s habár láttunk már furcsaságokat a közösségi média berkeiben – leginkább eszetlen kihívások és trendek esetében –, mégis meglepő lehet, hogy egy propagandamuzsika, pontosabban egy, az észak-koreai diktátort éltető dal örvend most hatalmas népszerűségnek. 

A nemrég megjelent dalban elhangzó sorok Kim Dzsong Unt szerető apaként és nagyszerű vezetőként éltetik, a dalhoz készült klipben a propaganda korosztálytól és hivatástól függetlenül azt mutatja, hogy mindenki szereti a diktátort.

A fülbemászó dal a videóplatformon népszerűvé vált, miközben attól a hírtől hangos a sajtó, hogy Kim Dzsong Un negyvenedik születésnapja alkalmából az észak-koreaiaknak hűségesküt kellett tenniük, melyre Kim hatalomra kerülése óta még nem került sor. Érdekesség azonban, hogy a diktátor születésnapjára mindössze következtetni lehet, hiszen a dátumot hivatalosan nem erősítette meg Észak-Korea. 

A most napvilágot látott magasztaló dal a vezető kultuszát és hatalmi pozíciójának egyfajta megerősítését jelenheti, aki állítólag veszített népszerűségéből. Így nem meglepő, hogy a propagandamédia igyekszik minden lehetséges eszközt megragadni annak érdekében, hogy stabilizálják a hatalmát: 

Az állami televízióban is bemutatott videóklipben az észak-koreai vezető több különböző környezetben tűnik fel. Látható gyerekektől körülvéve és katonák társaságában is, miközben a társadalom különböző csoportjainak képviselői éneklik boldogan a személyét dicsérő szöveget. A klip dalszövege szerint arra buzdít, hogy Kim Dzsong Unt a nagy vezetőként és szerető apaként kell megénekelni

— írja az Origó. A TikTok felületén a dalnak már megjelent a zongorára átírt változata is. 

 

 

 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.