Taylor Swift: új lemezzel jelentkezett a popdíva

The Eras Tour, Taylor-változatok, új szerelem. Őrületes tempót diktál Taylor Swift, akinek legújabb stúdiólemeze máris rekordokat döntöget.

2024. 04. 28. 10:00
taylor swift
Megjelent Taylor Swift tizenegyedik stúdióalbuma: a The Tortured Poets Department harmincegy dalt tartalmaz. Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a popzenei piacon rekordernek lenni mára egyet jelent Taylor Swift nevével. Az énekesnő 2023. március 17-én indult nagyszabású turnéjára, mely előre nem látható sikert hozott számára. Taylor karrierjének csúcsán csak ontja magából az újabb és újabb slágereket, miközben a korábbiakat sem engedi elfeledni közönségének. A The Eras Tour című, Swift eddigi korszakait megcsillogtató turné 2024 decemberéig tart majd és valamennyi helyszínen telt házas koncertet ad az énekesnő. A Swiftie-k, avagy a rajongók figyelmét és újdonságigényét Taylor Swift-csapata Taylor-változatokkal (korábbi lemezek újrafelvételével), mozikban és a Disney+ platformon megjelent turnéfilmmel, valamint egy vadonatúj lemezzel, az idén áprilisban kiadott The Tortured Poets Department című albummal igyekszik fenntartani. 

Megjelent Taylor Swift legújabb lemeze, ami máris rekordokat döntött.
Megjelent Taylor Swift legújabb lemeze, ami máris rekordokat döntött (Fotó: AFP)

Műfajok 

Az énekesnő a country világából indulva fokozatosan merítkezett meg más-más zsánerekben – eddigi diszkográfiáját áttekintve nem volt hiány popból és rockból sem.

A műfaji sokszínűség, az alkotó kiváló történetmesélési vénája mára milliárdossá tette Taylort, akiről világszerte tudományos konferenciákat rendeznek és egyetemi kurzusokat tartanak. A tizennégyszeres Grammy-díjas énekesnő jelenlegi turnéja egy-egy város, régió vagy ország gazdaságára is jótékony hatással van: az elmúlt hónapokban miniszterelnökök és polgármesterek üzentek a zene csillagának azzal a reménnyel, hogy Swift ellátogat városukba. A koncert iránt oly annyira nagy volt a kereslet, hogy a rajongóknak minden egyes jegyért meg kellett küzdenie. A szerencsével nem járt Swiftie-k Amerika szerte tízezrével rekedtek stadionokon kívül. A Swiftie-k azonban leleményesek. A közösségi média oldalakon gyakori látvány volt a stadionokon kívül rekedt rajongók táncos-éneklős videója. 

2023 őszén még javában tartott a turné, amikor a mozifilmként megérkezett a tengerentúli mozikba.

Természetesen a filmet nagy várakozás övezte és rögtön rekordot döntött: az AMC Mozik 103 éves történelme során a The Eras Tour mozifilmre váltott belépők száma jelenleg a csúcstartó az egy nap alatt eladott jegyek számát tekintve. A koncertfilm Taylor-változata jelenleg a Disney + felületén érhető el.

Az év embere

A TIME Magazin 2023-ban az év emberévé választotta az énekesnőt – a magazinokat rögtön elkapkodták az amerikai és a kontinensen járó rajongók. A magazint az első napokat követően márt csak eldugott helyeken lévő újságárusoknál lehetett beszerezni. 

Az újság három különféle címlappal jelent meg: az azonos főtartalommal rendelkező, de valamiben mégis eltérő változatokat a rajongók jól ismerhetik: egy-egy lemez eltérő változatban és színben, különféle bónuszdallal és változatos vizuális anyaggal (poszterrel) is meg szokott jelenni a hivatalos webáruházban és a boltok polcain.

Az egyik legnépszerűbb amerikai bevásárlóközpontban, a Targetben például már a Taylor-változatok Target exkluzív kiadásai is kaphatók – nem meglepő módon a The Tortured Poets Department címet viselő új korong Target-változata szintén elérhető.

Taylor Swift | The Eras Tour - Melbourne, Australia
Lugas
Taylor Swift aktívan turnézik és volt ideje új stúdióalbumot is rögzíteni (Fotó: Getty Images/Graham Denholm/TAS24)

Mi Taylor Swift sikerének titka?

Taylor az egyik legnagyobb zenei streaming platform, a Spotify hallgatottsági rekordját döntötte meg legújabb, április 19-én megjelent lemezével, a The Tortured Poets Departmenttel. A 31 dalt tartalmazó dupla album az énekesnő tizenegyedik stúdióalbuma, melyet több mint 200 millióan streameltek 24 óra leforgása alatt. Mi állhat azonban Swift sikerének hátterében?

A napokban megjelent új lemez egyik dalában ő maga szolgáltat – ha nem is a teljesség igényével – választ erre a kérdésre. Az I Can Do It With a Broken Heart címébe foglalt ellentét, vagyis az előadó lelkiállapota és a színpadon nyújtott teljesítménye közötti feszültség úgy bomlik ki a dalszövegben, hogy egyfelől részletező leírást kapunk az „összetört szív” jelölte állapotról, másfelől megnevezi azokat a tulajdonságokat, amelyek ezzel dacolva is képessé teszik arra, hogy estéről estére a földkerekség legnagyobb stadionjaiban 3,5 óra hosszú koncerteken helyt álljon. Ezek a keménység és szívósság, a produktivitás, a jó értelemben vett előadói-színészi rátermettség. A felsoroláshoz érdemes lehet még hozzátenni, hogy az általa felépített brand sokrétű tehetséget és munkabírást igényel – egyfelől egyszerre kell szövegíróként, dalszerzőként, hangszeres zenészként, énekesként, táncosként minőségi munkát végeznie, másfelől mentálisan elviselnie és valamiképpen saját javára fordítania azt a hétköznapi ész által fölfoghatatlan figyelmet, amely élete jóformán minden pillanatára rávetül.

– nyilatkozta Fodor Péter kultúrakutató, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense. A kutató hangsúlyozta, hogy Swift mára már saját videóklipjeit rendezi és írja, főszerepet alakít bennük és úgy tűnik, minderre ideje, ereje és kreatív energiája is van. 

Fodor Péter kiemelte: Taylor fáradni nem látszik, de újabb csúcsokat hódít meg abban a ligában, ahol olybá tűnik, már valódi versenytársak nélkül maradt. 

Történetmesélés 

Sokan Taylor Swift erősségét a dalain keresztül megcsillogtatott történetmesélési képességében vélik felfedezni. 

Nem csoda tehát, hogy Scholar Sir Jonathan Bate nyugalmazott Shakespeare-kutató is felfigyelt a popdíva dalszövegeire és igazi költőnek tartja Taylort. Fodor Péter szerint Taylor a történetmondás képességét, az életteli dalszövegírást, az általa előszeretettel használt balladisztikus szerkesztésmódot föltehetően még abból a countrykultúrából hozza, amelyben zenei szocializációja tinédzserként és fiatal felnőttként zajlott. A kultúrakutató rávilágított az énekesnő által használt szókincs tágassága, az irodalmi allúziók sokaságára és megkapó nyelvi fantáziára. Úgy véli:

mindennek és közönsége elkötelezettségének köszönhető, hogy fellépésein a 10 perces változatban előadott All Too Well című, szívszorító dala minden sorát is éppen úgy teli torokból éneklik vele, mint az összes többiét. A poétikusan megformált szövegek megszólító erejének olyan bizonyítékát szállítva, amely a médiafelüleleteken áramló képek uralta korszakban korántsem tekinthető magától értetődőnek.

Taylor Swift a legújabb lemezén található Fortnight című dalon Post Malone-nal dolgozott együtt, amihez közös videoklipet jelentettek meg. 

Az internetet azonban az olyan dalok tartják lázban, mint a thanK you aIMee vagy a The Alchemy.

A rajongói közösségek a thanK you AIMee-t  Kim Kardashiannak szóló üzenetként értelmezik, a The Alchemy című dalban pedig feltehetően jelenlegi kapcsolatáról énekel Travis Kelcevel, az NFL-sztárjával, akivel tavaly ősz óta alkotnak párt.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.