Megjelent Ákos első dupla stúdióalbuma, itt lehet belehallgatni

Harminchat éve tartó dalszerzői-előadói pályája első dupla stúdióalbumát jelentette meg Kovács Ákos. A Metropolis című kiadvány huszonkét felvételt tartalmaz, amelyek a legutóbbi, nagy sikerű 2019-es Idősziget lemez óta eltelt időszakban születtek. A két korong két különböző hangszerelésű zenei világot jelenít meg: az Északi oldal a gitáralapú, a Déli oldal a szintetizátorhangzásra épülő dalokat foglalja magában.

2024. 09. 27. 19:30
Ákos december 14-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be a Metropolis című új lemezt.
Ákos december 14-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be a Metropolis című új lemezt. Fotó: Veres Nándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy jutalom, hogy egy olyan korszakban, amely már-már lemondani látszik az albumformátumról, mi lemezt adhatunk ki, ráadásul duplát. Ilyenkor igyekszünk megadni a módját, olyan kiadványt megjelentetni, amely kiviteli és tartalmi szempontból is megfelel ennek a várakozásnak: a miénknek és a közönségének is. A huszonkét dal nagyjából 91 percet tesz ki, szóval, ha valaki ezt végighallgatja, akkor egy nagyjátékfilmnyi impulzust kap – mondta Ákos az új lemez sajtótájékoztatóján pénteken. Hozzátette, hogy az elmúlt huszonkét napban, reggelente visszaszámlálás-szerűen közzétettek harminc másodpercet egy-egy dalból, délutánonként pedig néhány személyes gondolatot fűzött a dal- és zeneszerző az adott számhoz.

Kovács Ákos a Metropolis sajtótájékoztatóján (Fotó: Mudrai László)

Ákos duplázik

 – Az emberek feszült figyelemmel követték a posztokat, kommentálták, velünk voltak. Talán az utolsók egyike lehetek Magyarországon, akinek törzsközönsége van. Ők igazán várnak egy albumot, a visszaszámlálás tehát nemcsak nekem adott izgalmat, hanem a közönségnek is – mondta Ákos.

A dalszövegeket Ákos írta, emellett tizenhárom tétel zenéjét szerezte és hangszerelte, a szerzői és előadói feladatok mellett producere és művészeti vezetője is volt az albumnak. Szerzőtársai közül Lepés Gábor négy dal zenéjét jegyzi, ő volt hangmérnökként Ákos legfőbb alkotótársa. Madarász Gábor gitáros és az exbonanzás Menczel Gábor szintis két-két szerzemény zenéjét hozta, ezek mellett a lemezre felkerült egy Mandoki Soulmates-nóta jelentősen átfazonírozott, magyar nyelvű változata is, amelyen olyan világsztárok játszanak, mint Mike Stern jazzgitáros. 

A sajtótájékoztatón a szerző arról is mesélt, hogy gimnazista korában „tébolyult” Jethro Tull-rajongó volt, és sosem gondolta, hogy egyszer lehetősége nyílik a legendás zenekar fuvolistájával, Ian Andersonnal együtt dolgozni. Örömmel tölti el, hogy ezen az albumon most ez is megvalósult.

A Make Orwell Fiction Again alcímet viselő dupla stúdióalbum olyan, már ismert sikerdalokat tartalmaz, mint Az utolsó békeév, a Fel a szívekkel, az Ember maradj vagy az azonos című kisjátékfilm főcímdala, a Magunk maradtunk.

Az új szerzemények a címadó Metropolistól az antiutópisztikus Kalifornián vagy a Passió képeit felvillantó Golgotán át a slágervárományos A tükör című dalig sokszínű zenei világot mutatnak, amit az előadótól megszokott hangsúlyos, a jelen világunkra reflektáló dalszövegek foglalnak egységbe.

Szeretnék beszélni a világnak arról a szeletéről, ami az én fejemből látszik. Van bennem aggodalom, apa vagyok, magyar állampolgár vagyok, van bennem világféltés. De meggyőződésem, hogy a normális emberekből van több ebben a normálatlan világban

 – fogalmaz Ákos azzal kapcsolatban, milyen gondolatok mentén születtek a dupla albumon szereplő szerzemények.

A dal- és zeneszerző szerint egy lemez percepciója nagymértékben függ a megjelenéstől, ezt is figyelembe véve alkották meg az izgalmas borítót. A kiadvány limitált példányszámban jelenik meg könyvformátumú, gazdag képanyagot felvonultató, keményfedeles dupla CD-n, valamint szintén komoly kivitelű dupla LP-n – a letöltés és a nagy felbontásban is elérhető stream mellett.

Ákos december 14-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be az új lemezt. Mint elmondta, teljes egészében lejátsszák a két lemez anyagát, ugyanis nehezen tudná elképzelni, hogy a huszonkét dal ívét megszakítsák egy-egy slágerrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.