A Corvin moziban a hazai filmtermés színe-java

Ötvenkilenc filmet vetít és versenyeztet a Magyar Filmdíjra a Corvin moziban február 26–29. között a Magyar Mozgókép Szemle, a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje. A tavaly bemutatott filmes munkákat 29 kategóriában díjazzák, és az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan életműdíjakat is átadnak.

Szilléry Éva
2020. 02. 25. 10:57
null
A Zárójelentés nyitja a Magyar Mozgóképszemlét ma este Forrás: Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este Szabó István Zárójelentés című filmje nyitja a Magyar Mozgóképszemlét a Corvin moziban, a Mephisto Oscar-díjas és számtalan nemzetközi elismerést kiérdemlő film rendezője hosszú szünet után nagyjátékfilmmel tér vissza a hazai mozikba. Ráadásul nagyon erős szereposztásban: a Mephistót alakító Klaus Maria Brandauer, a sok év után a játékfilmhez visszatérő Eperjes Károly és Stohl András játsszák a főbb szerepeket, a képi világot pedig Koltai Lajos operatőr teremti meg.

A tavaly bemutatott filmeket huszonkilenc kategóriában díjazza a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Nemzeti Filmintézet támogatásával a szemle a televíziós filmeket és a sorozatokat is díjazza.

A Magyar Filmszemlét sok évtized után a Magyar Filmhét követte, idén váltott nevet a találkozó, amely egybeesik az állami filmes mecenatúra központi szerve, a Magyar Nemzeti Filmalap megújulásával, amely ettől az évtől Káel Csaba kormánybiztos vezetésével Nemzeti Filmintézetként folytatja munkáját és a teljes mozgóképipart lefedi, beleértve a televíziós műfajokat és a filmsorozatokat is.

A Magyar Mozgóképszemle a tévéfilmes alkotásokat 13 kategóriában versenyezteti. A legjobb tévéfilmek között verseng Deák Kristóf Foglyok című munkája, a színésznők között az Emmy-díjas Gera Marina is jelölt, ezúttal a Nino bárkája című film főszerepéért.

A játékfilmes kategóriában idén is öt filmnek drukkolhatunk: az Akik maradtak Tóth Barnabás hazánk Oscar-nevezett munkája, Szász Attila Apró mesék lebilincselő történelmi thrillere, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című filmje, Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz és a Valan – Az angyalok völgye, Bagota Béla rendezése alkotja ezt a szekciót. A férfi főszereplők között mások mellett Hajduk Károlynak, az Akik maradtakért és Nagy Zsoltnak a Drakulics elvtársban nyújtott alakításáért szurkolhatunk. Utóbbi film a legjobb női főszerepek szekciójának is adott jelölést Walters Lili személyében.

A Zárójelentés nyitja a Magyar Mozgóképszemlét ma este
Fotó: Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.

A legjobb rendezésért Bagota Béla Valan; Bodzsár Márk Drakulics elvtárs; Kárpáti György Mór történelmi filmje, a Guerilla; Szász Attila Apró mesék vagy Tóth Barnabás Akik maradtak című munkája alapján díjazhatják az alkotót.

A szemle programjában a jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjas alkotói-tól is láthat egy-egy filmet a közönség.

Már hagyományosan teljes életműveket is díjaz a Magyar Filmakadémia Egyesület: Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező az az öt művész, akinek pályáját méltatja a szervezet. Ismert, Szabó István ügynökmúltja miatt polémiát váltott ki a jelölés, Schmidt Mária kormánybiztos is nyíltan kritizálta a döntést. Káel Csaba filmipari kormánybiztos az Info Rádió­nak adott interjúban e kérdésről úgy fogalmazott, hogy „félreértelmezik az életműdíjkérdést, hiszen az életműdíjat öt kiváló alkotó kapja meg szakmai alapon, ez nem Szabó István életéről szól, hanem a szakmai munkásságáról. Szabó István életműve indokolttá teszi, hogy életműdíjat kapjon, személyes morális aspektusaival pedig neki van dolga” – tette hozzá.

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik majd meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.