A Don Juan a Magyar Nemzeti Balett új premierjén

Thierry Malandain, a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik szombaton a Magyar Állami Operaház Opera Otthonra online fizetős közvetítéssorozata. A 20:00 órától látható, Crème brûlée névre keresztelt műsorban újra megtekinthető a Magyar Nemzeti Balett idei évadnyitó premierjének, Alexander Ekman nagy sikerű Cacti című előadásának felvétele is.

Magyar Nemzet
2021. 03. 03. 16:30
null
Fotó: WWW.JANOSKUMMER.COM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Don Juan története csaknem ötszáz éve szolgál témával a legváltozatosabb művészeti ágak alkotóinak. A történet szerint a vakmerő, arrogáns nőfalót, miután nem tanúsít megbánást, egy megelevenedett kőszobor ragadja magával a pokolba. A XVIII. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét Molière majd’ száz évvel korábbi komédiája nyomán Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain 2006-ban hasonló újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet, a mai kor hiteles formanyelvén, a normákat feszegetve, mégis esztétikus módon, ugyancsak Gluck zenéjére. Legfontosabb alkotói műhelye, a Malandain Ballet Biarritz, amely számára Don Juan című koreográfiáját is készítette. A neves koreográfus munkásságát három és fél évtizedes alkotói pályafutása során számos nemzetközi szakmai és kritikai elismeréssel jutalmazták, műveit Európa, Ázsia és Amerika rangos balettegyüttesei tűzik műsorukra, 2019-ben pedig a párizsi Szépművészeti Akadémia is soraiba választotta.

A Magyar Nemzeti Balett bemutatójában, aminek próbafolyamatát Malandain személyesen is nyomon követi, a főbb szerepeket Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely és Morimoto Ryosuke (Don Juan), Kovtun Maksym (Kormányzó), valamint Bourg Théo (a Halál) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Thomas Kornél vezényli.

Pillanatfelvétel a próbáról
Fotó: Kummer János

A Crème brûlée esten a Cacti

Az Opera 2020/21-es, A Francia Múzsa Szezonjában, a Crème brûlée est keretében, szombat este mindössze egyetlen alkalommal látható premier párdarabja a Magyar Nemzeti Balett idei évadának egy másik kortárs bemutatója, Alexander Ekman Cacti című művének felvétele. A vezető balettegyüttesek egyik megkerülhetetlen repertoárdarabjának számító alkotás Haydn, Beethoven és Schubert zenéje nyomán, ironikus és önironikus reflexiókkal vizsgálja a kortárs tánc műfaját, illetve annak értelmezésében és félreértelmezésében rejlő lehetőségeket. A tavaly szeptember 11-én rögzített előadás szólószerepeiben Furuhashi-Huber Inès és Rónai András láthatók, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett táncosai és a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.