A gulágkutatásoknak még mindig vannak fehér foltjai

Nagyon fontos küldetést teljesít a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, amely minden évben a kommunista diktatúrák áldozatainak februári emléknapjához kapcsolódóan – immár hagyományosan – konferenciát rendez, és a tudományos tanácskozás anyagát kötetben jelenteti meg.

Miklós Péter
2021. 05. 12. 10:11
null
A rabokra napi tíz-tizenkét óra robot várt: vasutat építettek, kolhozokban és bányákban embertelen körülmények között dolgoztatták őket Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a törekvésnek a jegyében adták ki idén a Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok. A gulágkutatás fehér foltjai című kötetet Kovács Emőke szerkesztésében. Mint Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke megfogalmazta a kötet nyitócikkében: „A mai kor embere – érthető módon – általában csak szép és békés dolgokról szeret olvasni. Közel nyolcvan esztendeje térségünket elkerülik a háborúk, és már csak hírből ismerjük az elhurcolások, a szovjet és hazai kényszermunkatáborok történetét. De mégis mindannyiunk családtörténetében fellelhetők nyomok ezen nehéz időszakokból. Generációink múltfeldolgozási stratégiáiban, múltunk megértésében, tiszteletében, a tanulságok levonásában, de a jövőbeni tervek és értékek kialakításában segíthet e kötet is. Nem lesz könnyű olvasmány, elég, ha csak részenként olvassák, és elgondolkodnak rajta: milyen sors jutott eleinknek a Kárpát-medencében 1945 táján? Milyen sors jutott a szovjet rabságba hurcoltaknak a hazatérést követően? S mi várt rájuk a rendszerváltoztatás után? Milyen tendenciák, történelmi folyamatok húzódtak a háttérben, hogyan viszonyult mindehhez a fejlett nyugati világ?”

Az alapítvány működésének, rendezvényeinek és a világhálón ingyenesen elérhető kiadványainak a célja nem más, mint hogy életben tartsák a gulágon elhunyt, illetve ott szenvedett több százezer magyar emlékét.

A tanulmánykötetben forrásértékű és alapos írások kaptak helyet. A tizennégy igényes történelmi dolgozat közül itt csak néhányat említhetek meg.

A kötetet Kovács Emőke történész szerkesztette Fotó: Gulag Alapítvány

Bertalan Péter, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa – mintegy a világtörténeti és nemzetközi politikai háttér bemutatásaként – a Szovjetunió mint szuperhatalom kialakulásának, meggyengülésének, bukásának, majd széthullásállnak hét évtizedes folyamatát mutatja be.

Domonkos László író Szovjet Spartacusok című írásában a gulágtáborok lázadásait mutatta be, hisz 1923 és 1956 között összesen 18 lázadás – nagyszabású éhségsztrájkoktól a fegyveres felkelésekig – zajlott le Vorkutától Ekibasztuzig, Kolimától Krasznojarszkig.

Kiss Dávid, a Veritas munkatársa a Magyar Kommunista Párt hadifogoly-politikájáról közölt részleteket. Ez azért is fontos téma, mert a kommunista diktatúra kiépítésének befejezése (1948) előtt már több százezer magyar hadifogoly térhetett vissza hazánkba, akik megtapasztalhatták a kommunista erőszak kegyetlenségét, a szovjet kényszermunka- és hadifogolytáborok borzasztó világát és a „létező szocializmust”. 1945-ben 200–250 ezer, 1946-ban 20-30 ezer, 1947-ben jó százezer magyar hadifogoly jöhetett haza, akik vélhetően nem voltak túl jó véleménnyel a kommunista rendszerről. Kovács Emőke, a kötet szerkesztője és a kiadó alapítvány munkatársa Rózsás János író, műfordító gulágélményeiről írt fontos tanulmányt, míg Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője Karig Sára, a szociáldemokrata költőnek, szerkesztőnek, műfordítónak a szovjet lágervilágban politikai fogolyként eltöltött éveit dolgozta föl.

A kötetben szereplő írások – a kiadó és a szerkesztő szándékainak eleget téve – felhívják a figyelmet arra, hogy a gulágkutatásoknak még mindig vannak fehér foltjai, s hogy a szovjet munkatáborokat megjárt sok százezer magyar emléke érdemes a tudományos feldolgozásra és a történelmi emlékezetünkben való megörökítésre.

Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok. A gulágkutatás fehér foltjai. Szerkesztette Kovács Emőke. Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, Budapest, 2021.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.