A legsikeresebb délszláv zenemű érkezik az Erkelbe

Jakov Gotovac Ero, a tréfacsináló című vígoperájával és Valentina Turcu Halál Velencében című táncelőadásával a budapesti Erkel Színházban vendégszerepel a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház.

Magyar Nemzet
2020. 01. 14. 12:27
null
A Halál Velencében egyik jelenete Fotó: Zágrábi Horvát Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakov Gotovac: Ero, a tréfacsináló című vígoperájával és Valentina Turcu Halál Velencében című táncelőadásával a budapesti Erkel Színházban vendégszerepel a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház.

Január 21-én lesz látható Jakov Gotovac Ero, a tréfacsináló című vígoperája, amely az 1935-ös ősbemutató óta folyamatosan szerepel a zágrábi együttes repertoárján, és a legsikeresebb délszláv zeneműnek számít, melyet csaknem nyolcvan országban bemutattak. A dalmát népi motívumokból merítő darabban a jómódú parasztfiú, Mićo feleséget keres, és próbára teszi választottja, Đula szerelmét. A látványos, körtáncos fináléban kiteljesedő előadást Krešimir Dolenčić vitte színre. Az Egyesült Államokban, Kínában és Angliában is foglalkoztatott neves horvát alkotó A három narancs szerelmese című Prokofjev-rendezését 2018-ban a miskolci operafesztivál közönsége is láthatta. Az Ero budapesti vendégjátékában a főbb szerepeket Stjepan Franetović és Valentina Fijačko Kobić énekli, a Horvát Nemzeti Színház együtteseit Josip Šego vezényli.

A Halál Velencében egyik jelenete
Fotó: Zágrábi Horvát Nemzeti Színház

A Zágrábi Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese január 23-án mutatja be a Halál Velencében című modern előadását, melyet Valentina Turcu horvát–szlovén koreográfus állított színpadra. Valentina Turcu csaknem 120 művet számláló táncos-koreográfusi munkásságának – melyben balettbetétek és díjnyertes, egész estés koreográfiák is megtalálhatók – kiemelkedő darabja a most Budapesten látható előadás. A Thomas Mann-kisregényből Mahler zenéjére 2018-ban készült koreográfia Turcu első közös munkája volt a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttesével. A főbb szerepeket Takuyama Sumitomo, Guilherme Gameiro Alves és Andrea Schifano alakítja, de karakterszerepekben két magyar táncművész, Pálinkó Kornél és Rauscher Bálint is látható a produkcióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.