A magyar kultúra napja – Könyvbemutató, díjátadó és irodalmi előadások Szabolcsban

A hagyományos szatmárcsekei ünnepség és díjátadó mellett a hét végén és a jövő hét elején Nyíregyházán, Nyírbátorban, Kisvárdán és Vásárosnaményban is megemlékeznek a magyar kultúra napjáról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szatmárcsekén idén is megemlékeznek arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én a községben fejezte be a Himnuszt: a vasárnapi ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődik a református templomban, majd a Kölcsey Társaság ünnepi közgyűlésén átadják a Kölcsey-emlékplakettet.

Az ünnepi program a magyar-ukrán határ mellett fekvő település helyi református temetőjében zárul, ahol a hagyományoknak megfelelően az emlékezők megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár hétfőn ingyenes beiratkozással várja az érdeklődőket, akik délelőtt Karádi Zsolt főiskolai tanár Kölcsey alakja a magyar irodalomban című előadását is meghallgathatják. A VOKE Vasutas Művelődési Házban ezen a napon az ünnepi műsor mellett magyar írók és költők műveiből nyílik kiállítás.

Kisvárdán a helyi könyvtárban pénteken Weinrauch Katalin író, költő kötetbemutatójára és a Ruszin szivárvány című kiállítás megnyitójára invitálják az érdeklődőket, hétfőn pedig a vásárosnaményi művelődési központban Szeifried Zoltán festő- és grafikusművész Fejedelmi élet nyomában című tárlatával ünneplik a magyar kultúra napját.

Nyírbátorban a kulturális központban a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola Nyírbátori Tagintézményének tanulói mutatják be ünnepi irodalmi műsorukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.