A Pál utcai fiúk Debrecenben hódítanak

A színikritikusok sokszor mondják, jobb akkor írni egy-egy produkcióról, ha már beérett a rendező és a színészek közös alkotása. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház A Pál utcai fiúk produkciójáról elmondható: beérett és nagy sikert arat a nézők körében.

Gőz József Miklós
2019. 12. 28. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keszég László rendező hatalmas és eredményes munkát végzett, augusztustól a szeptember végi bemutatóig egységes csapatot szervezett, Debrecenen kívül az ország több pontjáról castingolt, részben érettségi előtt álló középiskolás gyerekekből. De ugyancsak nagy munkát végeztek a fiatalok is, akik helytálltak az igen nagy fizikai megterhelést is jelentő musical színpadán. Ráadásul a bemutatón még egy új feladat is próbára tette a stábot.

Dobai Attilának, a Cselét játszó fiú­nak egy mozdulat után kiugrott a bal térdkalácsa. A balesetet Ruff Roland, a darabbeli Csónakos észlelte, ő támogatta a sérült fiút, aki a következő dalt egy farakás mögül énekelte. Ez után ülő jelenet, a gittegylet feloszlatása következett, de a Mindenki rágja című dal koreográfiájáig meg kellett oldani a helyzetet, mert abban mindenkinek mozognia kell… A fiúk jelezték a balesetet a takarásban lévőknek. Szerencsére a második szereposztás Cseléje, Boza Bence a nézőtéren volt, íziben behívták, s beöltöztették. Hamarosan ott állt a takarásban. Dargó Gergely, a produkció zenei vezetője is onnan jelezte, mikor lesz a csere.

A sérült a megfelelő pillanatban az egyik oldalon besántikált a takarásba, váltótársa pedig berohant a színpadra. A legtöbb szereplő akkor vette észre, hogy valami történhetett, amikor megpillantotta a második szereposztásbeli Cselét a színpadon. A pórul járt Attilát még akkor sem vihették a klinikára, mert itt tudta meg: egy dalt még neki kell énekelnie, ugyanis nem volt idő bemikrofonozni a másik Cselét. Mindebből a nézők semmit sem észleltek, ha csak azt nem, hogy megváltozott Csele fizimiskája… Hála istennek, Attila hamar meggyógyult, s folytathatta színházi szereplését. A fiúk és a színházi stáb együttes munkája megmentette a bemutató előadást.

A darab egyébként eddig közel telt házakkal futott. Köszönhető ez minden bizonnyal a mai nyelvezetnek és az alkalmazott modern zenei világnak, de Árvay György díszletei, Szűcs Edit jelmezei és Gergye Krisztián koreográfiája szintén hozzájárul a klasszikus mű sikeréhez.

A decemberi tizennégy alkalomból is hátravan még előadás, és januárban is többször viszik színre a Molnár Ferenc regénye alapján készült Dés-Geszti-Grecsó-musicalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.