A Pink Floyd-dobos filmje egyetlen alkalommal

A koncertfilm a Pink Floyd korai időszakainak hangzását és dalait idézi meg az együttes hatvanas és korai hetvenes években készült.

Magyar Nemzet
2020. 03. 04. 12:06
Nick Mason and Saucerful of Secrets, photographed @ Roundhouse London
A Dark Side of the Moon album előtti dalokat játszanak, a doboknál a legendás Nick Mason Fotó: Will Ireland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10-én a világpremierrel egy időben egyetlen alkalommal látható a Pólus Mozi Rockklub vetítésén a Nick Mason’s Saucerful of Secrets: Live at the Roundhouse című koncertfilm, amely a Pink Floyd korai időszakainak hangzását és dalait idézi meg az együttes hatvanas és korai hetvenes években készült különleges archív felvételeit is felhasználva.

Nick Mason dobos zenész barátaival, vagyis Gary Kemppel, Guy Pratt-tal, Lee Harris­szel és Dom Bekennel közösen 2018-ban alapította meg a Nick Mason’s Saucerful of Secrets zenekart azzal az elhatározással, hogy újra megidézzék a Pink Floyd korai, Syd Barrett énekes-gitáros szerzeményeit is felvonultató lemezeinek és sodró hangulatú koncertjeinek hangzásvilágát. Mason a Pink Floyd legutolsó, 2005-ös Live 8 koncertje óta ekkor ült először a dobok mögé, s néhány hónap próbatermi örömzenélés után megszületett egy különleges turné terve. A zenekar 2018-ban kezdődött és jelenleg is tartó világturnéján kizárólag olyan Pink Floyd-számokat játszanak, amelyek a Dark Side of the Moon album előtt jelentek meg. Nick Mason előadásában mindez azért is hiteles, mert ő az egyedüli olyan egykori Pink Floyd-tag, aki a zenekar összes lemezének megszületésében részt vett.

A Dark Side of the Moon album előtti dalokat játszanak, a doboknál a legendás Nick Mason
Fotó: Will Ireland

A turné egyik állomása a kultikus londoni Roundhouse klub volt, ahol a korai Pink Floyd 1966 és 1971 között rendszeresen koncertezett igazi földöntúli zenei és vizuális atmoszférát teremtve. A koncertfilm zenei anyaga egészen egyedi, igazi ritkaságokat is felvonultat, köztük számos olyan dalt, amely a Pink Floyd azon korszakából származik, amikor még Syd Barrett is együtt zenélt velük. A koncertfilmben elhangzó 22 dal közül mindössze négy olyan zeneszám van, ami valaha is megtalálható volt a Pink Floyd vagy bármelyik zenekartag által kiadott hivatalos koncertfelvételen, az összes többi évtizedek óta nem volt hallható élőben. Olyan korai Pink Floyd-dalok szólalnak meg többek között, mint az Inter­stellar Overdrive, az Astronomy Domine, az Obscured by Clouds, az Atom Heart Mother, a Green is the Colour, a Set the Controls for the Heart of the Sun, a One of these Days és természetesen Nick Mason zenekarának névadó dala, az A Sau­cerful of Secrets.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.