A tárcaíró jutalma: egy maszk mögötti fáradt mosoly

Bizalmatlanság helyett az egymás iránti figyelem, a gondoskodás napjait éljük. Újra nagy lett a presztízse a jó szónak.

2020. 11. 23. 11:08
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró szabadságon volt, nem írt tárcát egy ideje. Pedig akart, gondolta is, hogy ír, de nem tette. A tárcaíró csöndre vágyott. Amikor ír az ember, nincsen csönd. Szavak, mondatok, gondolatok cikáznak az íróember fejében, ötletek jönnek, párbeszédek rögzülnek, olyanok, amiket hallott, élethelyzetek válnak tartalommá, olyanok, amiket látott. Ha ír az ember, akkor figyel. Kifelé. Kevésszer adatik meg az, hogy kizárhatja a külvilágot. Legalábbis egy kis időre. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy lesz elegendő idő befelé figyelni. A belső csöndre.

De ez nem tartott sokáig, a tárcaíró ugyanis elkezdett újra kifelé figyelni, és azt látta, hogy megint csak nagy szüksége lett mindenkinek a jó szóra. Mert a vírus ismét nagy zajt csap a világban. Egyre közelebb jön, már ott van a szomszédban. Ott csahol. A tárcaíró aggódni kezdett, hogy jön az egymás iránti bizalmatlanság a két lépés távolság mellé, sőt már a maszkot se vesszük le, mert mindenki jobban jár, ha vigyázunk.

Fotó: Havran Zoltán

A tárcaíró arra lett figyelmes, hogy mégsem az egymás iránti bizalmatlanságot látja, szerencsére nem gondolja senki azt, hogy ember embernek farkasa lett, hanem éppen ellenkezőleg. Mindez a tárcaírót büszkeséggel töltötte el, mert bizalmatlanság helyett éppen az egymás iránti figyelem, a gondoskodás napjait éljük. Újra nagy lett a presztízse a jó szónak. Mert egyrészről ez maradt leginkább, másrészről viszont ez a legfontosabb. Mert a csöndet egyféleképpen érdemes most csak megtörni: jó szóval. – Hogy van? – kérdezte a bolt pénztárosnőjét a tárcaíró a minap, miközben ő a vonalkód-leolvasó előtt húzta el a többtucatnyi terméket. A tárcaíró évek óta mindig találkozik a pénztárosnővel, amikor vásárol, köszönnek is, persze, köszönnek szépen, mégsem mondtak eddig semmit egymásnak. Ekkor a pénztárosnő, kezében a zacskó erős paprikával, a tárcaíróra nézett. Szavakra nem volt szükség, nem sokkal a zárás előtt fáradt szemek fogadták a tárcaíró kérdését. A kérdést, amely lassan jutott el a pénztárosnő tudatáig, hiszen nem szoktak ilyet kérdezni tőle. Talán azt gondolta eddig, hogy senkit nem érdekel, hogy van, csak az, hogy tartsa rendesen a vonalkódokat a leolvasó elé, és ha lehet, minél gyorsabban tegye is meg. A pénztárosnő most már hosszú másodpercek óta nem mozdult, csak tartotta a kezében a zacskó erős paprikát, és a válaszon töprengett. Illetve a tárcaíró hajlamos volt azt gondolni, azon töpreng: vajon elmondja-e, hogy van. Hiszen ha megkérdezte valaki, akkor biztosan kíváncsi is rá. A tárcaíró ekkor azt vette észre, hogy először a maszk fölötti fáradt szemek kezdtek el mosolyogni, aztán az erős paprika is elhaladt a vonalkód-leolvasó előtt, majd a válasz is megérkezett. – Most már jobban – mondta a pénztárosnő. Majd hozzátette: Mindjárt zárunk. Amikor a tárcaíró az utolsó terméket is a szatyorba rakta, még hallotta, hogy a pénztárosnő utánaszól. – És maga? – kérdezte. – Én is jól vagyok, jövök holnap is, ugyanis elfelejtettem paradicsomot venni – felelte a tárcaíró.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.