A végzet mindig beteljesedik

A Budapesti Wagner-napok emblematikus produkciója, a Ring-tetralógia felfrissített változatban tér vissza a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadára.

Breuer Csilla
2019. 06. 12. 14:30
null
A Nibelung gyűrűje ismert énekeseket vonultat fel. Részlet Az istenek alkonyából Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már meg sem lepődünk azon, hogy a világ minden tájáról érkeznek rajongók a budapesti Wagner-ünnepre. A 2006 óta eltelt majdnem másfél évtized alatt a Richard Wagner életében a Zöld Dombon bemutatott mind a tíz operával, tehát a teljes bayreuthi kánonnal találkozhatott a közönség szcenírozott előadásokon, világhírű előadók tolmácsolásában.

A Budapesti Wagner-napok emblematikus produkciója, a Ring-tetralógia felfrissített változatban tér vissza a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadára. A négy egymást követő napon előadott A Nibelung gyűrűje olyan ismert Wagner-énekeseket vonultat fel, mint Johan Reuter, Albert Pesendorfer, ­Stuart Skelton, Catherine Foster, Stefan Vinke, Gerhard Siegel és Lauri Vasar. A Hartmut Schörghofer rendezte sorozat karmestere Fischer Ádám, aki egyúttal az esemény művészeti vezetője is.

2008-ban, a Ring-tetralógia bemutatójának idején készült egy felvétel, amelyben a produkció létrehozói és a premier szereplői Wagner remekművéről, az adott előadás különleges megoldásairól beszélgettek. Ennek a dokumentumfilmnek a vetítésével kezdődik ma este 18 órakor az idei eseménysorozat. A magyar nyelvű (a német és angol nyelven készített riportok magyarul feliratozottak) filmet beszélgetés követi az alkotókkal, akik elmondják a felújítás részleteit. Ugyancsak mától, június 23-ig látható a Lovasok, szirének és más kompozíciók – egy pasaréti villától a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremig című, a XX. századi Magyarország modern épületeit díszítő falplasztikákból összeállított kiállítás. Miként kapcsolódik ez a Wagner-napokhoz? A Ring cselekménye egy építkezéssel kapcsolatos elszámolási vitából bontakozik ki, és százéves a Bauhaus. Ezt az egybeesést használják ki a szervezők, hogy láthatóvá tegyék a neves képzőművészek által tervezett minőségi, modern műalkotásokat, amelyek középületeinket díszítik.

A Nibelung gyűrűje ismert énekeseket vonultat fel. Részlet Az istenek alkonyából
Fotó: Teknős Miklós

A tetralógia első része, A Rajna kincse, amelyben a rettenetes átok megszületésének lehetünk tanúi, holnap és június 20-án lesz látható. A hatalom és kincs utáni sóvárgás sok alkotás témája, Wagner különlegesen érzékletesen tudta feldolgozni. Romantikus opera, klasszikus szerelmi háromszöggel a pénteken és június 21-én színre kerülő A walkür. A monumentális Wagner-mű harmadik darabja játékosságot, humort és sok meseszerű elemet tartalmaz. Az alvó, lángnyelvekkel körülvett Brünhildét szombaton és június 22-én ébresztgeti majd Siegfried.

Vasárnap és június 22-én beteljesedik a végzet, Siegfried a gibichungok ármányának áldozatául esik. Az istenek alkonyában, a tetralógia utolsó részében az áradó Rajna kioltja a máglya tüzét, a gyűrű pedig visszakerül jogos tulajdonosaihoz.

Két hét múlva búcsúzunk Wagnertől, de elárulom: érdemes már most feljegyezni, hogy 2020 sem fog eltelni A Nibelung gyűrűje nélkül, sőt a jövő évi fesztivál igazi különlegessége A nürnbergi mesterdalnok, Wagner egyetlen érett kori vígoperája lesz James Rutherforddal, Klaus Florian Vogttal és ­Elisabet Striddel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.