Szent György napja, április 24-e a néphagyomány egyik jeles napja. Ilyenkor már jellemzően elmúltak a kemény fagyok, és a téli hideg után ismét kihajtották az állatokat a legelőkre. A megújulással, a természet és az emberek újjászületésével egy időben, a Szent György napját követő hétvégén 2013 óta a tájházak is évről évre ismét kitárják kapuikat a látogatók előtt – fejtette ki lapunknak Hegedűsné Majnár Márta.

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségének ügyvezető elnöke a rendezvény kapcsán arra is kitért, hogy a vidéki életmód szépségeit megismerve a vendégek betekintést nyerhetnek a régi idők mindennapjaiba, és megismerhetik a hagyományos gazdálkodás és a lakóházak világát. Emellett a különböző mesterségekkel, kézműves technikákkal és az adott tájegységre jellemző finom ételekkel is megismerkedhetnek a látogatók.
A magyarországi tájházakról
Magyarországon jelenleg közel hatszáz tájház található, amelyek jelentős része védett népi műemlék. Közülük mintegy kétszáz épület muzeális intézmény is egyben, azaz kiállítóhelyként vagy közérdekű gyűjteményként áll a közösség szolgálatában.
A tájházak egyaránt lehetnek lakóépületek, műhelyek, gazdasági épületek vagy egyszerűbb ipari létesítmények. Kiállításaik az adott település vagy tájegység hagyományos tárgyi kultúráját és egy-egy társadalmi rétegét mutatják be a látogatóknak, meghatározott időmetszet szerint. A tájháznak minimum egy meghatározó helyiségét enteriőrként kell berendezni, tárgyi világával pedig az oktatást szolgáló, ismeretátadó hellyé kell válnia. Ugyanakkor közösségi tér is, amely a hagyományok megőrzését, megismerését és újraélését szolgálja.

Változatos programok országszerte
A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napjának központi helyszíne idén a Noszvaji Gazdaház és a szomszédos présház lesz. Ez az intézmény ad majd otthont az április 27-én 10 órakor kezdődő megnyitó ünnepségnek is. A Gazdaházban tánccal, muzsikával, Noszvaj hagyományait bemutató programokkal, a közeljövőben kialakuló Mátyás-téri skanzen terveit bemutató vezetett sétával várnak kicsiket és nagyokat, de a nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok foglalkozásai is izgalmasnak ígérkeznek, és a helyi gasztronómiai különlegességek is csábítóak.