A Zempléni fesztiválon Sissi-operett és dzsesszes Bartók is lesz

Jubilál a Zempléni fesztivál, hisz idén lesz a harmincadik, amelyet augusz­tus 13. és 22. között rendeznek meg. Turjányi Miklós fesztiváligazgató lapunknak elmondta, hogy eleinte csak kamarazenét hallgathatott a közönség, ami akkor már jelentős előrelépés volt, ma azonban már sok száz fős kórusos oratóriummal is fellépnek a fesztiválon.

2021. 07. 27. 7:15
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Harminc éve, 1992-ben indult útjára a Zempléni fesztivál, amelyet a Liszt Ferenc Kamarazenekar, illetve akkori vezetőjük, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész talált ki – mondta lapunknak Turjányi Miklós, a Zempléni fesztivál igazgatója, aki fontosnak tartja, hogy a fiatalabb nemzedék is jól érezhesse magát a fesztivál idején. Éppen ezért tartanak beavatós és kedvcsinálós koncerteket is, amelyet Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar tesz feledhetetlen élménnyé azoknak, akik még csak most ismerkednek a komolyzenével.

– A fesztivál azért jött létre harminc évvel ezelőtt, mert Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar az euró­pai útjaikon temérdek izgalmas komolyzenei fesztivállal találkoztak, és úgy gondolták, hogy hazánkban is élvezné nagyközönség a komolyzenét fesztiválkörnyezetben – emelte ki Turjányi Miklós. Hozzátette, hogy támogatójuk akkor az Antenna Hungária volt, amellyel az együttműködés ­2010-ig fennmaradt. Mint mondta, a kezdő csapat tizenkét évig szervezte a Zempléni fesztivált, ami akkor még sokkal kisebb volt.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=TVrOc-eSfAI[/embed]

 

Turjányi Miklós arról is beszélt a fesztivál múltját megidézve, hogy ő már akkor is részt vehetett a szervezésben, amikor még csak hétéves volt a fesztivál. Rolla János és Merényi Judit távozott tizenkét év után, és elmondása szerint nem volt kérdés, hogy folytatni kell egy ilyen nagy hagyományú fesztivált, amelyet akkor még zempléni művészeti napoknak hívtak.

– Ez a térség még ma is némileg el van zárva az ország központi kulturális életétől, így volt ez akkor is.

Ráadásul érdekes, hogy nem olyan helyszíneken rendezünk előadásokat, amelyek koncertezésre épültek volna, hanem templomokban, várudvarokon, kastélyokban, pincészetekben.

Néhány helyszín művelődési intézmény, de nem ez a jellemző. Az elődeink is olyan helyszíneket kerestek, amelyek önmagunkban is érdekesek, és alkalmasak arra, hogy valamilyen produkciót meg lehessen ott valósítani – mesélte a fesztiváligazgató, aki arról is büszkén szólt, hogy időközben felépült a Tokaji Fesztiválkatlan, amely kétezer-ötszáz látogatót képes befogadni.

Turjányi Miklós és munkatársai rendhagyó helyekre szervezik meg az előadásokat Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

A fesztivál történetének a mesélésekor kiemelte, hogy minden nagyon megváltozott, amikor Hollerung Gábor vette át a fesztivál művészeti vezetését a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral egyetemben. Ekkor ugyanis nemcsak kamarazenéket, hanem nagy szimfonikus koncerteket, operákat, sok száz fős kórusos oratóriumokat és egyéb, jóval nagyobb szabású produkciókat is hallgathatott a közönség.

Ebben az évben kiemelten fontos produkció lesz a hetvenéves Állami Népi Együttes Naplegendája, amely igazán különleges és nagyszabású produkciónak ígérkezik. Dzsesszdívák is szép számmal emelik a hangulatot az esti hagyományos dzsesszkoncerteken, lesz Verdi-áriaest, barokk kamaramuzsika, a Pannon Várszínház előadja A padlást, a Vivat Bacchus énekegyüttes pedig bordalokkal örvendezteti meg a közönséget Mádon.

A Bartók-emlékév kapcsán Bartók Béla A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg vára lesz hallható dzsesszes feldolgozásban. A Tokaji Fesztiválkatlan egyik kiemelt rendezvénye lesz egy operett, amelynek a címe Sissi, a magyar királyné.

Hallható lesz a Carmina Burana és a West Side Story szvit, és gyermek-, illetve családi programokból sem lesz hiány. A Zempléni fesztivál kiállítások mellett táncelőadással is megörvendezteti a közönségét, a Tokajban látható Hat tánc – Feledi Projecttel.

A nyitóhangversenyen a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában Csajkovszkij és Saint-Saëns egy-egy műve hallható lesz, a záróhangversenyen pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar és hat kiváló trombitaművész közös örömzenélése várható, címe Trombitagála.

(A borítóképen a fesztivál egyik koncertje a sárospataki vár udvarán. Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.