Ahol te vagy, ott a közönség

A színházi világnap alkalmából idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat és a Soós Imre-díjat, valamint a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat.

Magyar Nemzet
2019. 03. 28. 6:55
null
Für Anikó vehette át a Psota Irén-díjat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor megértettem, hogy a színház önmagában is olyan, mint egy ország, a világot behálózó hatalmas terület, felszabadító döntést hoztam: ne menj el onnan, ahol vagy, ne rohanj máshová. Ahol te vagy, ott a közönség.

Ott vannak a társaid, akikre szükséged van. (…) Így hát nem mozdulok, otthon maradok, látszólag nyugodtan, valójában éjjel és nappal munkába merülve, hiszen e mozdulatlan mozgás lendülete művészetem titka” – fogalmazta meg Carlos Celdrán kubai rendező, író, színházigazgató üzenetében, amit tegnap, az 57. színházi világnapon olvastak fel az előadások előtt.

Für Anikó vehette át a Psota Irén-díjat
Fotó: Kurucz Árpád

A világnapot 1962 óta ünneplik március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A színházi világnap alkalmából idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat és a Soós Imre-díjat, valamint a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat. A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjjal Baranyi Lászlót, a József Attila Színház színművészét tüntették ki.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Menczel Andrea, a Szegedi Nemzeti Színház művésze és Csapó Attila, a Vígszínház társulatának tagja nyerte el. Hevesi Sándor-díjjal pedig Angelus Iván táncos, táncpedagógus, koreográfus, Kulcsár Edit dramaturg, kulturális menedzser és Szabó K. István rendező munkáját ismerték el.

Az Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére három éve megalakult Psota Irén Alapítvány szintén tegnap adta át a Psota Irén-díjat.

A Rózsavölgyi Szalonban megrendezett ünnepségen Mácsai Pál Kossuth-díjas rendező, az Örkény Színház igazgatója jelentette be hogy idén a szakmai ajánlások alapján a kuratórium Für Anikó Jászai Mari-díjas és érdemes művésznek ítélte a Psota Irén-díjat, amelynek a Rosta Péter grafikus által tervezett ezüst plakettjén Psota Irén aláírása és a kedvenc bohóca látható.

– Mindig lehet látni, ha valaki született színésznő – vetette fel laudációjában Mácsai Pál. Méltatásában kiemelte, hogy Für Anikó az Örkény Színház egyik alapítója, és mindent el tud játszani. – Maximalista, ebben hasonlít Psota Irénre. Nincs műfaji korlátja, játszott szépet, csúnyát, parasztasszonyt és királynőt – mutatott rá a rendező.

Psota Irén ma lenne kilencvenéves. A díjátadón jelentették be, hogy tiszteletére ma 11 órakor emléktáblát avatnak az egykori otthonánál, a II. kerületben, a Bem rakpart 30. szám alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.