Aláírták a kecskeméti színház felújítási dokumentumait

Közbeszerzési eljáráson a kaposvári Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. nyerte el a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház komplex felújításával kapcsolatos tervek és tanulmányok elkészítésének lehetőségét.

Magyar Nemzet
2020. 11. 10. 21:30
null
Kecskeméti Katona József Színház Fotó: MTI/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseke Péter kecskeméti színházigazgató jelenlegi, harmadik igazgatói ciklusának két fő célkitűzése volt: az egyik a nemzeti cím elérése, a másik pedig a nemzeti színházhoz méltó környezet megteremtése, a régóta vágyott felújítás. Az első teljesült az év elején, 2020. január 1-jétől büszkén használják a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház címet. A mai nap fordulópont a második célkitűzés megvalósításához.

Az elmúlt harminc évben sok vidéki színházban volt valamiféle rekonstrukció, sőt van olyan, ahol már kétszer is, de a kecskeméti színház sokáig nem került bele ebbe a felújítási hullámba. „Látszólag az épület kívül-belül jó állapotban van, hiszen tettem is ezért, de volt már tetőbeázás és páholyfolyosó-beszakadás is. Az épület 122 éves” – nyilatkozta Cseke Péter igazgató egy két évvel ezelőtti interjúban. Akkor azt is elmondat, hogy az épületet gyakorlatilag kinőtték, de elvetették a színház melletti és alatti terjeszkedés lehetőségét. „A mostani terv szerint összekötjük a stúdiószínház és a nagyszínház épületét, esetleg két emelettel, és így több mint ezer négyzetmétert nyerhetünk. Reményeim szerint 2019 a tervezés éve lesz, és 2020–2022-ig tart maga a felújítás” – fogalmazott Cseke Péter 2018-ban.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A Kecskeméti Nemzeti Színház felújításával kapcsolatos dokumentumokat ma írta alá Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere és ifj. Lőrincz Ferenc, az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Cseke Péter virtuálisan köszöntötte az eseményt, beszédében többek között az ez évi vírushelyzetre is kitért: „Maga a projekt biztosan tartogat majd meglepetéseket. De talán az idei év után már könnyebben vesszük majd őket! A közönségünk ebben az évben kitűnőre vizsgázott alkalmazkodásból. Biztos vagyok benne, hogy a rekonstrukció – várhatóan – két éve alatt is kitartanak majd mellettünk.”

Az igazgató azt is elmondta, hogy következő évadot még az épület jelenlegi formájában fogják tölteni, ezt viszont nem hátrányként élik meg: „Ez azért is szerencsés, mert így méltóképpen megünnepelhetjük a 125. ünnepi évadunkat, egyben elbúcsúzhatunk jelenlegi, kicsit avítt formájában az épülettől.” A többi teátrumhoz hasonlóan, a kecskeméti is már másodszor kell bezárja kapuit ebben a naptári évben a világjárvány miatt, de Cseke Péter bizakodó: De ismernek, ismertek engem, hogy mindig mindenben találok valami derűre okot adót: nos, tavasszal a bezárás előtti utolsó előadásunk a budapesti Nemzeti Színházban volt, így történelmet írtunk mind a magunk, mind a Nemzeti Színház számára. Most pedig bár nagyon sajnáljuk a bezárást, a felújítási dokumentumok aláírása ismét tovább lendít minket egy vidámabb, prosperáló, élénk jövő felé.”

Tervezett munkák

A kormány határozata alapján Kecskemét önkormányzata a beruházás előkészítési alapból mintegy 239 millió forint támogatásban részesült. Az összeget – amelyet az önkormányzat közel 60 millió forinttal egészít ki – a színházépület és a Ruszt József Stúdiószínház tervezett fejlesztésének előkészítésére, az engedélyes és kiviteli tervek, valamint a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére fordítják. A feladatok előreláthatólag 15 hónapot vesznek igénybe. A legfontosabb cél a műemlék színházépület és a Ruszt József Stúdiószínház bővítése, külső és belső rekonstrukciója.

A tervezett munkák között egyebek mellett homlokzatfelújítás; a nyílászárók részleges cseréje; teljes gépészeti rekonstrukció; a színházterem, az épületvillamossági szerkezetek, a színháztechnika, az audiovizuális rendszerek, a vizuális és hangrendszer korszerűsítése; a közösségi terek és a nézőtér bútorozása, az új öltözőblokkok, irodák, műhelyek mellett próbaterem kialakítása; akadálymentesítés; valamint épületfelügyeleti rendszer kiépítése szerepel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.