Az emigráns – Minden másképp van című film vetítése 

A Bács Ferenc (1936–2019) című emlékkiállítás kísérőprogramjaként ma este 19 órakor tekinthető meg a művész egyik legismertebb filmes alakítása.

Magyar Nemzet
2020. 12. 08. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bács Ferenc (1936–2019) című emlékkiállításának kísérőprogramjaként a művész egyik legismertebb filmes alakítását tekinthetik meg a látogatók. A Dárday István és Szalay Györgyi rendezte Az emigráns – Minden másképp van című alkotást a Nemzeti Filmintézet így ismerteti: „A 2007-ben készült játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén, magyarul ír nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végig élte a XX. századot, ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják. A film méltó emléket állít egy huszadik századi magyar író egyetemes érvényű sorsának. A film Márai Sándor Napló 1984–89 című műve alapján készült.”

Bács Ferenc Kossuth-díjas színművész
Fotó: OSZMI

A filmet a Nemzeti Filmarchívum engedélyével vetítik ma este 19 órakor és kizárólag ebben az időpontban tekinthető meg itt.

A 17 órától itt elérhető videóban pedig Szalai Györgyi, a film egyik rendezője osztja meg személyes emlékeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.