Az M5 csütörtöki oktatási sávjában Csokonai és a trianoni békeszerződés lesz a téma

Forrás: MTI2020. 04. 01. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csokonai Vitéz Mihály, trigonometria és a trianoni békeszerződés lesz a téma az M5 csütörtöki oktatási sávjában, amellyel a csatorna az otthon tanuló diákoknak igyekszik segíteni – közölte az MTVA sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint csütörtök reggel 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok, amely ezúttal a 3-4. osztályosoknak szól. A harmadikosok a szorzást, a negyedikesek pedig az osztást gyakorolhatják.

A Felsős című műsort ezúttal elsősorban a 7-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adás több tantárgyat is felölel: biológiából az emberi test szöveteiről lesz szó, a földrajzos percekben a Föld övezetességével, a történelmi részben pedig a II. világháború utáni Európa kialakulásával és berendezkedésével foglalkoznak.

A hetedikes magyar nyelv- és irodalom keretében a megbeszélésről, mint kommunikációs formáról Papp Zoltán magyartanár szolgál majd érdekes információkkal, majd történelemből Leninről és kommunista diktatúráról tudhatnak meg többet a 7. osztályosok. Ezt követően nyolcadikos matematika következik, ahol a racionális számokkal és a négyzetgyökkel foglalkoznak.

A művészet jegyében Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve kapcsán Kircsi László zenetörténész mesél az orosz zeneszerzőről a hetedikeseknek, sőt, el is játssza egy-egy zeneművét. Majd szintén több tantárggyal foglalkoznak egy adáson belül: biológiából az alvás fontosságáról és mechanizmusáról tudhatnak meg többet a nyolcadikosok, földrajzból a világ működését meghatározó infrastruktúráról beszélgetnek, a történelmi részben pedig a Kádár-rendszer megszilárdulásáról lesz szó – írták.

Hozzátették: 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtanak segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

Érettségi műsorukat 12.30-kor irodalommal kezdik, ahol Csokonai Vitéz Mihály munkásságáról lesz szó, majd matematika órán a trigonometriáról tanulnak. Kémiából Finczinczki tanár úr a különböző kémiai reakciókat érdekes kísérleteken keresztül mutatja be. Fizikából az ütközéseket vizsgálják, történelemből pedig a trianoni békeszerződés gazdasági következményei és a bethleni konszolidáció lesz a téma – tudatták.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, a magyar számítástechnika történelmével foglalkoznak. Az adást pénteken reggel 7.30-tól megismételik – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.