Odaítélték a Bartók-Pásztory díjakat

Izsó Zita
2020. 03. 25. 11:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1984 óta minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozzák nyilvánosságra a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett művészek, egy hangszeres zenész és egy komponista nevét. Az elismerést Pásztory Ditta, Bartók Béla özvegye alapította végrendeletében. A díjat odaítélő kuratórium elnöke a Zeneakadémia mindenkori rektora, jelenleg Dr. Vigh Andrea, tagjai pedig az intézmény oktatói: Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár, nemzetközi és tudományos rektorhelyettes, Dr. Kutnyánszky Csaba karvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes, Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professor emeritus, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, címzetes egyetemi tanár, Hőna Gusztáv Liszt-díjas harsonaművész, professor emeritus, valamint Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár.

A kuratórium ebben az évben Kelemen Barnabás Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas hegedűművésznek, a Zeneakadémia tanárának és Zombola Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek ítélte oda a Bartók-Pásztory-díjat.

Kelemen Barnabás
Fotó: Kodály Filharmónia Debrecen

Medveczky Ádám Kelemen Barnabásról írt méltatásában felidézte, hogy a főiskolai növendékzenekarban látta meg először a művészt, a második hegedű első pultjánál ült.

„Mozart-áriákat kísértünk, felfigyeltem, ahogy együtt lélegzik fúvósokkal, szólistával. Ideális kamaramuzsikus. Nagyszerű vonósnégyesével fantasztikus koncerteket adott. Kérlelhetetlenül igényes, úgy is mint tanár, és mint partner. De ez az igényesség nem erőszakos; magától értetődő derűvel adja át akaratát. Virtuozitás, poézis, magabiztosság és alázat” – hangsúlyozta.

Zombola Péter
Fotó: Szecsődi Balázs

Zombola Péterről Fekete Gyula írt laudációt, amelyben a magyar zeneszerzők középgenerációjának különleges alakjaként említi őt.

„Zombola tanárai, Orbán György és Jeney Zoltán kifürkészhetetlen alkotói szabadságát, illetve rigorózus szerkesztettségét vegyíti, műveinek központi gondolata a transzcendens keresése, a törekvés annak megszólaltatására hangokkal. Tanárként érzelmileg is bevonja hallgatóit, a társművészetek között pedig igyekszik hidat verni” – emelte ki a méltatásban.

A díjat szeptember 3-án, a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépületének X. termében adják majd át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.