Eddig ismeretlen Pilinszky kézirat került elő a költő álmaival

Negyven év után került elő Székesfehérváron az a keményfedeles füzet, amely Pilinszky János többoldalas álomleírásait és más jegyzeteket is tartalmaz.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 16:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XX. század költőóriása születésének századik évfordulója alkalmából Pilinszky 100 centenárium néven országos rendezvénysorozattal emlékezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, Juhász Anna irodalmár közreműködésével. Az eddig ismeretlen kézirat, amelyet Juhász Anna olvashatott először – a Pilinszky és Székesfehérvár kapcsolatát bemutató online műsor kapcsán került elő.

A Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet elnevezésű online irodalmi beszélgetéssorozat során Juhász Anna kortárs írókkal, irodalomtörténészekkel, zenészekkel, illetve színészekkel idézi fel Pilinszky költészetének különböző elemeit és együtt értelmezik azokat. A műsor különlegessége, hogy minden vendég elmond öt szót vagy fogalmat, amelyek bekerülve a jubileumi szószedetbe, létrehoznak egy – Pilinszky művészetére jellemző – százas listát.

Legutóbb Czinki Ferenc író, szerkesztő, kritikus és Pallag Zoltán költő, író, szerkesztő, régész tárta fel a költő fehérvári kötődését. (https://www.facebook.com/watch/live/?v=130884479021147&ref=watch_permalink) A Szent István Király Múzeumban 2015-ben Pilinszky és Fehérvár című kiállítást is szerveztek. A költő mondhatni hazajárt a városba, a számára kedves alkotók tárlatait rendszeresen ő nyitotta meg a múzeumban, majd 1980 nyarán végleg a királyok városába költözött.

Fotó: PIÜ

Juhász Anna videósorozatában olyan vidéki és külföldi helyszíneket is meglátogat, ahol Pilinszky életében megfordult, mint a Vas megyei Velem, Szombathely, Székesfehérvár vagy Róma. A székesfehérvári élő bejelentkezés után kereste meg az irodalmárt Bokros Judit újságíró, Pilinszky egykori főbérlőjének lánya, aki a mai napig abban a lakásban lakik, amelyet egykor a költőnek kiadott. „Judit elmesélte, hogy édesanyja előző este – a fotóalbumok között kotorászva – egy addig sosem látott füzetet talált, tele feljegyzéssel, Pilinszky kézírásával. A füzetet senki nem látta korábban, még ő, Judit sem” – nyilatkozta Juhász Anna.

Bokros Jánosné és Juhász Anna
Fotó: PIÜ

Bokros Jánosné a keményfedeles-füzet mellett Pilinszky János neki címzett levelét is megmutatta, valamint elmesélte, hogy a költő szeretett zenét hallgatni. Ezt a füzet lapjai között talált kazettaborítók is megerősítették, valamint a többoldalas zenei feljegyzés és az általa hallgatott zenék, zeneszerzők listája. Pilinszky – nagy valószínűséggel az utolsó kézzel írt – jegyzetei ezenkívül tartalmaznak különböző családi utalásokat és álomleírásokat, amelyek címei: 2-dik álom: Bébivel az ivóban, Havas lépcső, Villa, Fénycsík az ajtó alatt, Vörösmárvány szobor, Fogpaszta-csók. (Tubus)

A füzet megtalálásának történetét a Pilinszky 100 centenáriumi sorozat Pilinszky és Székesfehérvár című videója dolgozza fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.