Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020

Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 fotópályázat első díját. A díjátadó ünnepséget a Tatai Vadlúd Sokadalom legtöbb rendezvényéhez hasonlóan a vírushelyzetre tekintettel online tartották. A kiíró Envirotis Holding harmadik éve a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója, és az együttműködés részeként a tavalyi sikeres kezdeményezés után idén második alkalommal hirdette meg a fotópályázatot. A profi és amatőr fotósoknak egyaránt meghirdetett pályázatra több mint 900 alkotás érkezett.

Magyar Nemzet
2020. 11. 29. 10:44
null
Asztrál landolás Fotó: Jakab Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 20. alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, Kelet-Közép-Európa egyik legrangosabb természetvédelmi fesztiválját. A legtöbb programot, így az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban fotópályázat eredményhirdetését is online tartották meg. A nyár elején meghirdetett pályázatra több mint 900 fotó érkezett. Az előválogatás után 100 alkotás került a hét tagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. Először az 50 legjobb fotót választották ki. Az első 50 képből a kiíró ebben az évben színvonalas fotóalbumot jelentetett meg. A 25 legjobb fotó szerzőjét hívták meg az online díjátadóra, ahol ünnepélyes keretek között adták át díjakat, a hat külön- és három fődíjat.

A zsűri elnöke, Potyó Imre a fotók értékeléséről szólva kiemelte:

azokat a képeket díjazták, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, illetve amelyek az újdonság erejével hatnak, van bennük valami megismételhetetlenül különleges.

Az ismert természetfotós jó lehetőségnek tartja a pályázatokat, mert kihívást, fontos megmérettetést jelentenek a résztvevőknek, és arra ösztönzik a fotósokat, hogy tartsák értéknek és tiszteljék az élővilág sokszínűségét. – Szeretek zsűrizni, mert nagy élmény végignézni a rengeteg remek fotót – tette hozzá.

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és máig főszervezője ugyancsak részt vett a zsűri munkájában. Természetvédőként különösen fontosnak tartja egy fotópályázatnál, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós. Ezért

csak etikus elvek alapján készített képeket fogadtak el a kiírók.

A pályázat nyitott volt mindenki előtt. Szívesen fogadtak mobiltelefonnal készített képeket is, ezért a kiírók mobilfotósdíjat is felajánlottak, mert mindenkit ösztönözni szeretnének a kísérletezésre, azokat is, akiknek nincs az élmezőnyre jellemző szintű eszközük, de érdekli őket a téma, érzékenyek a madarak szépségére.

A díjazottak

A fotópályázat első helyezettje Jakab Tibor Asztrál landolás, második helyezettje Török János Suhanás című képe lett. A harmadik díjat és egyúttal a Száz Völgy Természetvédő Egyesület különdíját is Boromissza Zsombor Fényterápia című fotója érdemelte ki.

További különdíjak: Szabó Irma Hamm, bekaplak (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság), Keresztes Zoltán Mondd, kis kócos, hol van a mamád? (Tata város Önkormányzata), Kovács Norbert Lendület (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoport). Enyedi Ágota Idill a Tavon című képe kapta a mobilfotós-különdíjat. A közönségdíjat Gazsi Máté Az első falat című fotója nyerte.

Az első falat
Fotó: Gazsi Máté

A zsűri tagjai

Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a zsűri elnöke (Az Év Természetfotósa 2018, 2020; rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa); Czeglédi Andor, az Envirotis Holding Zrt. vezérigazgatója; Csonka Péter TVS-főszervező, ornitológus, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóság tájegységvezetője, az MME és az SZVTE vezetőségi tagja, alapítója; Imre Tamás EFIAP fotóművész, Nikon Ambassador, Pro photograher; Kálmán Gergely, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóság ökoturisztikai referense; Palánkai Zsolt természetfotós, a birdphotography.hu alapítója;Szűcs Boldizsár biológus, természetfotós, a 2019-es Envirotis – Madarak a víz tükrében pályázat fődíjasa.

A kiíró és a rendezvény

A Mészáros Csoporthoz tartozó Envirotis Holding több évtizedes múltú, hazai tulajdonú cégcsoport. Tagvállalatai a hulladékgazdálkodás, kármentesítés és remediáció területén teljes körű szolgáltatást nyújtanak országszerte. Tevékenységük központjában a környezet védelme, a fenntartható gazdaság elősegítése áll. Céljuk, hogy az Európai Unió irányelveinek megfelelően egyre nagyobb mértékű legyen hazánkban is az újrahasznosítás, javuljon a környezetbiztonság, és ennek eredményeként az életminőség. Az Envirotis Holding Zrt. főként hulladékhasznosítással, sérült területek rekultivációjával foglalkozó cégként sok esetben végzi vizek, patakok, tavak megtisztítását, kármentesítését, tájba illesztését. Társadalmi felelősségvállalásuk részeként támogatják a környezet- és természetvédelmet, ezért lettek kiemelt támogatói a Tatai Vadlúd Sokadalomnak. A Tatai Vadlúd Sokadalmat idén 20. alkalommal szervezte meg – a járványhelyzetre tekintettel ezúttal online – a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.