Fekete Péter: Folytatódik a Köszönjük, Magyarország! program

A művészeket támogató Köszönjük, Magyarország! program folytatását jelentette be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a színházi világnap alkalmából.

MTI
2021. 03. 27. 14:26
null
Forrás: Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köszönjük, Magyarország! program második üteme célkitűzésében és szellemiségében változatlan: segítő kezet nyújt a munkalehetőség és jövedelem nélkül maradt előadóművészek és ezzel együtt a művészeti élményeket, programokat kényszerűen nélkülöző közösségeknek. A művészeti élet dolgozói a pandémia időszaka alatt is kivették részüket a lakosság lelki egyensúlyának „karbantartásából”, de sok független művész vesztette el a munkáját az elmúlt időszakban – mondta el Fekete Péter az MTI-nek.

Hangsúlyozta: azért indították a programot egy éve egymilliárd forintos keretösszeggel, hogy a nehéz helyzetbe került művészeket ne segélyekkel, hanem későbbi fellépésekkel segítsék. Hozzátette: a program első része sikeres volt, a tavaly nyári időszakban olyan kistelepülésekre is minőségi kulturális produkciók juthattak el, amilyenre korábban nem volt példa. Az embereknek lakóhelytől függetlenül igényük van a kultúrára, a korlátozások feloldása után pedig országszerte lehetőség lesz arra, hogy a kisebb települések kultúrházai, könyvtárai, szabadtéri színpadai értékes produkcióknak adjanak helyet.

Fekete Péter kiemelte: a Köszönjük, Magyarország! program folytatásában ötszázezer forintra emelik azt az összeget, amelyet a munka nélkül maradt művészek igényelhetnek. Ezért cserébe az érintetteknek vállalniuk kell, hogy amint lehetséges, 6-10 alkalommal fellépnek országszerte.

– Ha valakik képesek az élet újraindításában segíteni, akkor azok a kulturális szféra dolgozói – hangsúlyozta az államtitkár.

A Köszönjük, Magyarország! program második ütemét a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. bonyolítja le.

A program első szakaszában 2800 független előadóművész nyert 1700 különböző egyéni és csoportos előadás megvalósítására támogatást. Az 1600 regisztrált helyszínen eddig 4500 program valósult meg mintegy egymillió néző részvételével.

Fotó: Bach Máté

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.