Fekete Péter: Nagy öröm, hogy Münchenben kap helyet a 10. Bogányi-zongora

Nagy öröm, hogy a tizedik állami tulajdonú Bogányi-zongora Münchenben kap helyet, hiszen Bajorországgal Magyarországnak nagyon komoly kulturális kapcsolatai vannak – mondta el az MTI-nek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden telefonon.

2019. 04. 09. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zongorát kedd este ünnepélyes keretek között adják át a müncheni Deutsches Museum dísztermében. A gálakoncerten Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész személyesen mutatja be a hangszert, az eseményen Fekete Péter mond beszédet.

Minden benne van egy Bogányi-zongorában, ami a magyar zenekultúra sajátja, egyszerre jellemzi tradíció és innovációs szándék – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a Deutsches Museum méltó hely a különleges hangszer számára.

A Bogányi-zongora mind hangzásában, mind külső formájában jól szimbolizálja, amit mi a hagyományok megőrzéséről és megújításáról gondolunk – fogalmazott Fekete Péter.

A kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezéséről magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet.

Fekete Péter kitért arra is: a tíz Bogányi-zongora tartós használatra került ki a hét magyarországi, valamint a Deutsches Museum mellet két másik külföldi – a Helsinki Sibelius Akadémia, a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium – helyszínre, a hangszerek továbbra is állami tulajdonban maradnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.