Felújítva tekinthetjük meg Vajnonen nagybalettjét

Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettjét Michael Messerer felújított változatában tekintheti meg a közönség az Opera Otthonra sorozatában.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 20:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című nagybalettjét Michael Messerer felújított változatában tekintheti meg a közönség az Opera Otthonra sorozatában február 6-án 20 órától.

A Melnik Tatiana, Leblanc Gergely, Krupp Anna, Balázsi Gergő Ármin és Szakács Attila főszereplésével, egyszeri alkalommal megtekinthető darab a Jegy.hu felületén váltott jeggyel érhető el, a korlátozások feloldását követően azonban az Erkel Színház műsorra tűzi.

Párizs lángjai – próba
Fotó: Ligeti Edina

Michael Messerer orosz koreográfus nem először dolgozik együtt a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével. 2016-ban a Don Quijotét, 2020-ban pedig a Laurenciát vitték színre. A Párizs lángjai színpadra állításában Evgeny Popov betanító balettmester; Mirzyan Albert, Prokofieva Irina, Radina Dace, Szakács Attila próbavezető balettmesterek, valamint Solymosi Tamás balettigazgató is közreműködött. A díszleteket Vyacheslav Okunev nyomán Oleg Molchanov tervezte, a jelmezterveket pedig Rományi Nóra készítette. A Magyar Állami Operaház Zenekara Kocsár Balázs vezénylésével hallható.

Párizs lángjai – próba
Fotó: Ligeti Edina

A francia forradalom korában játszódó mű az egyik legsikeresebbnek mondható szovjet balett. Az 1932-es leningrádi premiert követően a darab nagy sikert aratott és többek között Magyarországon is bemutatták; 1950-ben maga Vajnonen vitte színre a Magyar Állami Operaházban, ahol huszonhét éven keresztül játszották.

A történetben Jeanne, a parasztlány családjával, egy Costa de Beauregard márkival kapcsolatos incidens után a felkelőkhöz csatlakozik és beleszeret az egyik forradalmárba, Philippe-be. Közben a márki XVI. Lajost arra próbálja rávenni, hogy kérjen külső katonai segítséget. Az összeesküvés azonban a forradalmárok fülébe jut.

Kedvcsinálónak tekintsenek meg egy, a próbákon készült rövid videót:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Dc73is5qU_I&feature=emb_logo[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.