Ha beindul a zene, nincs megállás

Sok fesztivál elmaradt az idei esztendőben is, de aki a 9. Paloznaki Jazzpiknikre jegyet váltott csütörtök estére, az végigtáncolhatta az éjszakát. Gipsy Kings zenekarral, Mario Biondival és Jazzkovács László táncpartijával megnyitotta kapuit a fesztivál a Balatonnál.

2021. 07. 30. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fergeteges, hajnalig tartó táncmulatsággal indult a 9. Jazzpiknik, Jazzkovács László ugyanis olyan zenei válogatással lépett a közönség elé, ami minden korosztályt táncolásra késztetett. Jó volt látni, ahogy a jazzfunky retro mulatságra több száz pár táncolja még azt a hagyományos felállást, amikor nem magányosan, hanem együtt mozognak a párok. Volt, aki inkább a könnyed összebújós zenék során aktivizálta magát, mások inkább a pörgősebb ritmusokra kérték fel párjukat, ám amikor felcsendültek a legnagyobb slágerek, szinte mindenki hangosan énekelt és táncolt.

Lassan kezdődik a tánc
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Kétségtelen, hogy a 9. Paloznaki Jazzpiknik első napjának hajnalig táncolós és éneklős hangulatát a Gipsy Kings alapozta meg, akik nemcsak vidáman, hanem töretlen lelkesedéssel álltak a színpadon. Szinte megbolondult a közönség, amikor felcsendültek a flamenco alapú popdalok, és bár nem tartozik a magyar hagyományok közé a flamenco tánc tudása, mégis egy emberként mozdult a közönség a dalokra. Nem spóroltak a Gipsy Kings előadói kincseikkel, a visszatapsoláskor ugyanis három számmal, a legnagyobb slágereikkel lepték meg a közönséget, amely nem nagyon akarta elengedni a zenészeket a színpadról. Egy emberként énekelték a nézők a Volárét, a Bamboléot és Elvis Presley egyik legnagyobb slágerének feldolgozását, a My wayt, amely eredetileg egy Frank Sinatra dal, a spanyol csapat A mi manera címmel adja elő.

Az örökzöld Gypsy Kings
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

És bár “Elvis elhagyta az épületet”, a közönség, amikor a fenntartható környezetvédelem jegyében visszaváltható poharakból kortyolgatta a balatoni borokat, még hosszan emlegette az olasz Mario Biondi Barry White-hangulatú lounge zenéjét, ami a nagyszínpad első koncertje volt. A lányok érzékeny búgó bariton hangjától olvadtak el, amikor a soul és R’n’B énekes, aki a jazztől a funky zenén keresztül a pop és brazil dalokig adta elő sokféle irányzatú zenéjét.

Erős balatoni fesztiválszezon zajlik idén, Jazzkovács László keveri a zenét.
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

A fesztivál második napján, pénteken nemcsak a kisebb színpadokon, hanem a nagyszínpadon is megjelennek a hazai zenészek, a funky alapú Mörk zenéjén kívül Rúzsa Magdi dalai adják a talp alá valót. Aki pedig rajong a Gotan Projektért, az legvégül még meghallgathatja a hozzá nagyon hasonló zenét játszó Deladap műsorát, akik a mai progresszív jazz és a hagyományos roma hangzást nu-roma stílusban játszanak. Szombaton a nagyszínpadon a De-Phazz is zenél, amely egy heidelbergi illetőségű downtempo nu jazz együttes. Szakértők szerint a modern zenei irányzatokat a soul, a latin zene, a trip hop és a drum and bass elemeivel ötvözi lounge-os hangkörnyezetben.

Mindenki talál kedvére valót. Mario Biondi énekel.
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Szintén a fesztivál utolsó napján lép fel a holland szaxofonos lány, Candy Dulfer, akit a Jazzpiknik a zenei történelem kiemelkedő alakjaként emleget, vélhetően azért, mert Grammy-díjra jelölték Saxuality című albumát, solo-albumait pedig több mint két és fél millió példányban vásárolták meg világszerte. Az már az első nap után elmondható, hogy a 9. Paloznaki Jazzpiknik az igényes kulináris és zenei élmények mellett némi izomlázzal is szolgál azoknak, akik végigtáncolják a balatoni estéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.