Jégszívű hercegnő a kőfejtőben

Óriási érdeklődés övezte Puccini Turandot című operájának premierjét a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Magyar Nemzet
2021. 07. 16. 15:30
null
Turandot szerepében Martina Serafin Fotó: Jerzy Bin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titokzatos Turandot hercegnő három kérdésére kell válaszolnia annak, aki szeretné elnyerni kezét, s vele együtt a trónt. Miután a távoli tatár birodalom névtelen hercege az összes kérdést megválaszolja, a herceg maga ad feladványt a csökönyös hercegnőnek: ki kell találnia a herceg nevét, amelyet senki nem ismer. Turandot minden hatalmában álló eszközt bevet, senki nem aludhat addig, amíg az ismeretlen nevére fény nem derül... A névtelen herceget feltétel nélkül követő rabszolgalány, Liù még az életét is képes feláldozni, nehogy el kelljen árulnia urának nevét. A csodás szerelem végül meglágyítja a kegyetlen hercegnő szívét is.

– Végre újra felélénkül a kulturális élet, nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ehhez mi is hozzájárulhatunk a Turandot fulmináns produkciójával. A háromszáz fős, tizennyolc nemzetiséget felvonultató stábunk teljes erőbedobással készült erre az estére, és arra, hogy megörvendeztessék az operarajongókat emlékezetes játékukkal – nyilatkozta Daniel Serafin, az Opera a Kőfejtőben művészeti igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a következő évben Verdi Nabuccoját tűzik műsorra.

Nemzetközi rendezői és produkciós csapat

Az előadás rendezője az amerikai Thaddeus Strassberger, aki két évvel ezelőtt, 2019-ben pont Pekingben rendezte Puccini A nyugat lánya című operáját, így személyes benyomásait felhasználva térhetett vissza a Turandottal az európai színpadokra.

A színpadkép megálmodásakor Paul Tate dePoo-t New York-i díszlettervezőt elsősorban a klasszikus kínai elefántcsont-faragás művészete ihlette.

Az jelmezeket az olasz Giuseppe Palella tervezte. A kőfejtő szikláit átalakító fényeket az amerikai JAX Messenger és Driscoll Otto tervezte. Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistája először áll a szentmargitbányai dirigenspult mögött. Irányítása alatt a nemzetközi sztárművészek, a Budapesti Filharmónia Társaság tagjaiból álló Piedra Fesztiválzenekar valamint a Philharmonia Chor Wien és a a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkara keltik életre Puccini utolsó operáját.

Turandot szerepében az osztrák szoprán, Martina Serafin lépett színpadra, Kalaf szerepét a dél-koreai Andrea Shin tenor alakította. Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù az olasz Donata d'Annunzio Lombardi volt.

A trónvesztett király, Timur szerepében az olasz Alessandro Guerzoni basszus hangjai csendültek fel. A Miniszter-hármas bariton szerepeiben fiatal koruk ellenére már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az amerikai Jonathan Winell, valamint Enrico Casari léptek színpadra. Altoum császár szerepében pedig a Bécsi Operaház társulatának meghatározó tagját, Benedikt Kobelt hallhatta a nagyérdemű.

További előadások: július 16., 23., 24., 29. és 30., augusztus 1., 5., 6., 7., 12., 13., 19., 20. és 21. A produkció egyes szerepeit kettős, illetve hármas szereposztásban játsszák az elkövetkező előadások alatt, a pontos szereposztásról információt mindig az adott előadásnál találhatnak. A mindenkori, a járványügyi helyzetre vonatkozó aktuális információk az Oper im Steinbruch honlapján elérhetők. Jegyek a 2021-es nyári előadásokra a pan.event jegyirodáiban a +43 2682 65065 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen vásárolhatók, további információkat a www.operimsteinbruch.at honlapon találnak.

Tekintsék meg a premieren készült képekből összeállított galériát, a fotókat Jerzy Bin készítette.

Illusztris vendégek

A kultúra, gazdaság és politika területéről sokan, többek között a korábbi kancellár, Elisabeht Köstinger turizmusért felelős miniszter asszony, Klaudi Tanner védelmi miniszter asszony, Martin Kocher foglalkoztatásért felelős miniszter, Alexander Schallenberg külügyminiszter, Franz Vranitzky, Hans Peter Doskozil Burgenland tartományi elöljárója, Alfons Haider a Mörbischi Zenei Fesztivál zenei intendánsa, Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóság tagja, Karl Wessely az Esterházy Alapítványok kulturális vezetője, Harald és Ingeborg Serafin, Ingrid Flick, Lidia Baich, Gerry Keszler, Otto und Shirley Retzer, Konstanze Breitebner, Wolfgang Rosam tettek eleget a premierre szóló meghívásnak hogy néhány órára elkalandozzanak az egykori Peking mesés világába és átadják magukat Giacomo Puccini magával ragadó zenéjének.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.