Idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése

Megerősítette a Nobel Alapítvány, hogy idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése, az ideivel egy időben ősszel megnevezik a múlt évi díjazottat is, és a zsűri feladatát továbbra is a Svéd Akadémia látja el.

Forrás: MTI2019. 03. 05. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd nyelv ápolására 1786-ban alapított akadémia tavaly májusban jelentette be, hogy a testületet megtépázó szexuális zaklatási, összeférhetetlenségi és kiszivárogtatási botrányok nyomán, a munka megbénulása miatt nem neveznek meg irodalmi Nobel-díjast a 2018-as évre.

A világ legrangosabb irodalmi díját megalapító Alfred Nobel svéd gyáriparosnak, a dinamit feltalálójának hagyatékát kezelő Nobel Alapítvány tavaly figyelmeztette a megtépázott tekintélyű és szétzilálódott Svéd Akadémiát, hogy megvonja tőle az irodalmi Nobel-díj odaítélésének jogát, ha nem rendezi sorait.

A Nobel Alapítvány kedden, az igazgatótanács ülése után közleményben jelentette be, hogy az akadémia „eddigi és tervezett lépései jó lehetőséget kínálnak arra, hogy helyreálljon a testületbe mint díjodaítélő intézménybe vetett bizalom”.

A közlemény szerint jelentős változások történtek az akadémia működésében, lehetővé tették például a tagságról való lemondást, új tagokat választottak meg, és „a testületnek már nincs olyan tagja, aki ellen összeférhetetlenségi vagy bűnügyi vizsgálat folyna”. A tagság korábban egy életre szólt, az új alapszabály lehetővé teszi a formális kilépést.

A bizalom teljes helyreállításához még idő kell, de ehhez jók az előfeltételek – állapította meg az alapítvány, amely ugyanakkor elismerte, hogy még további változtatások valószínűek az akadémiánál, főleg a pénzügyek kezelését illetően, de fontolóra lehetne venni a tagság határidőhöz kötését is.

„A Svéd Akadémia immár nyugodt körülmények között dolgozhat az irodalmi Nobel-díjon”– kommentálta az alapítvány közleményét Anders Olssen, az akadémia szóvivője. Hozzátette, hogy a tavalyi és az idei díjazott nevét valószínűleg egyszerre jelentik be.

A Svéd Akadémia Nobel-zsűrijének tagsága jelentős részben kicserélődött tavaly óta, távozott a testületből többek között Sara Danius irodalomtudós és -esztéta, aki 2015-től első nőként látta el az állandó titkár (vezető) tisztségét, valamint Katarina Frostenson költőnő, akinek francia származású férjét, Jean-Claude Arnault fotóst tavaly börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt. Magát Frostensont – aki januárban mondott le – a díjazottak nevének kiszivárogtatásával vádolta meg egy belső vizsgálat, bár ő tagadja az indiszkréciót. A testület munkája azután bénult meg, hogy a visszásságok miatt – lemondási lehetőség híján – a tagok jó része bojkottálta a részvételt a testület munkájában.

Az irodalmi Nobel-díjat hagyományosan októberben ítélik oda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.