Káel Csaba lesz az új filmügyi kormánybiztos

Az ő nevéhez kötődik a 2003-ban bemutatott Bánk bán operafilm, több portré- és dokumentumfilmet is rendezett, például Munkácsy Mihályról, Bartók Béláról és Kárpáti György vízilabdázóról.

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 8:12
KÁEL Csaba; BÁN Teodóra
Budapest, 2018. június 6. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált szervező Operatív Testület tagja és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az Operatív Testület elnöke a fesztivál sajtótájékoztatóján a Clark Hotel tetőteraszán 2018. június 6-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója, Káel Csaba (képünkön) lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas magyar filmrendező, érdemes művész 1961-ben született Miskolcon. 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett diplomát szerkezetépítő mérnökként. 1989-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tv-rendező szakát; Makk Károly, Szabó István, Gazdag Gyula, Ragályi Elemér és Illés György voltak a tanárai.

Az ő nevéhez kötődik a 2003-ban bemutatott Bánk bán operafilm, több portré- és dokumentumfilmet is rendezett, például Munkácsy Mihályról, Bartók Béláról és Kárpáti György vízilabdázóról.

2001 és 2002 között a Millenáris ­Teátrum és tévéstúdió művészeti tanácsadója, az intézmény alapkoncepció­jának kidolgozója volt. 2011. március ­17-től a Müpa vezérigazgatója.

2013. ­augusztus 15-én kinevezték a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnökévé. 2014-től az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.