Kamara Virtuózok: Az együtt zenélés öröme

B. Orbán Emese
2019. 05. 03. 9:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este startol a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny ötödik évada, a Kamara Virtuózok a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az adásokat éjjel megismétli az M5 csatorna, vasárnap délelőtt pedig a Bartók rádió magazinműsorában elemzik a pénteki adásokat.

Az új koncepcióval jelentkező vetélkedő zsűrijének a kezdetektől tagja Batta András Erkel- és Széchenyi-díjas zenetörténész, akit római tartózkodása idején telefonon értünk el.

Kérdésünkre, miszerint a zsűri számára jelent-e új kihívásokat az a tény, hogy idén hangszeres szólisták helyett kamaraegyüttesek mérik össze a tudásukat, Batta András elmondta: természetesen, az ítészeknek más szempontok szerint kell dönteniük.

Többek között arra is figyelniük kell, hogy az együttesek tagjai mennyire tudják alávetni a saját egyéniségüket, tehetségüket, virtuozitásukat a közös siker érdekében, mennyire működik a közös zenélés, mennyire alkotnak egy csapatot. A zenészek közötti kommunikáció megítélése lesz tehát a zsűri számára a fő feladat.

A zenetörténész, aki a 2014-ben létrehozott Kis Virtuózok Alapítvány elnöke is, megemlítette, hogy a Virtuózok nem csak egy műsor, a tehetségek felfedezésén túl legalább annyira fontos az ifjú művészek segítése, pályájának egyengetése a vetélkedő után is.

A Kamara Virtuózok zsűrijének további tagjai idén is Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas operaénekes, Kesselyák Gergely Liszt-díjas, érdemes művész, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója, a Magyar Állami Operaház első karmestere, Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója, valamint Várdai István Liszt-díjas gordonkaművész, a bécsi Zeneakadémia csellóprofesszora.

A vetélkedő két műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám lesz, a nyolc induló együttes pedig az Aeris Brass Quintet, a Custos Consort, a Flautica, a Harmónia utasok, a Pontasto gitárkvartett, Sárközy Lajos és zenekara, a Seven Sax és a TanBorEn Trio. Az együttesek jelentkezési feltételei között volt a legalább három-, legfeljebb tízfős taglétszám és a harmincöt évet nem meghaladó átlagéletkor.

Bármilyen akusztikus hangszerrel lehetett jelentkezni, illetve énekegyüttes vagy ének- és hangszeregyüttes is indulhatott. Az együttesnek legfeljebb két olyan tagja lehet, akinek felsőfokú zenei végzettsége van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.