Kanadai vendégszereplők az V. Pajtaszínházi Szemlén

A bevont települések színjátszócsoportjai a kezdetek óta a magyar kultúra napja előtt tisztelegve január végén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkozhatnak be a program során született előadásaikkal.

Magyar Nemzet
2020. 01. 25. 8:14
null
Az Aratás című vidám népi játék előadói Forrás: MNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az V. Pajtaszínházi Szemlének ad otthont ezen a hétvégén a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada és a Kaszás Attila terem. 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve amatőr színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszóköri tevékenység, azonban a település lakosai és közösségei részéről erős szándék mutatkozik az ilyen irányú művészeti tevékenység folytatására. Ezek továbbvitele vagy újraélesztése volt a mintaprogramként indított projekt kiemelt célja – a vártnál is eredményesebb első programot követte növekvő sikerrel a színházi évadokhoz igazodó második, harmadik, negyedik és immár ötödik Pajtaszínház program.

A bevont települések színjátszócsoportjai a kezdetek óta, így 2020-ban is, a magyar kultúra napja előtt tisztelegve január végén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkozhatnak be a program során született előadásaikkal.

A mostani, 2019–2020-ban megvalósuló V. Pajtaszínház programmal együtt százra nőtt a programhoz csatlakozó települések száma. Az előző évekhez hasonlóan az idei programba bevont települések 47 százaléka ezer fő alatti. A mostani esemény különlegessége, hogy száz plusz egyedik csoportként a Vancouveri Magyar Színház vendégjátékával tiszteli meg a pajtaszínházi szemlét.

Az önkéntesekből álló kanadai színház művészei Békés Pál Félőlény című színdarabjának feldolgozásával lepik meg az anyaországi közönséget és a szemlén fellépő színjátszókat ma délután 17 órakor.

Az Aratás című vidám népi játék előadói
Fotó: MNI

Maga a szemle tizenegy órakor egy ünnepélyes megnyitóval kezdődik. Egy Nógrád, illetve egy Zala megyei színjátszócsoport adja elő Illyés Gyula Tűvétevők parasztkomédiáját, valamint Schwajda György Himnusz című darabját a Baranya megyei Pellérd műkedvelői viszik színre, a Pest megyei Kemencéről pedig a Tulipános láda hagyományőrző darabbal érkeznek. Az első napot a már említett kanadai csoport előadása és a részvételi oklevelek átadása zárja a Gobbi Hilda Színpadon, de a Kaszás Attila Teremben is lesznek ígéretes előadások 12.30 és 17 óra között, például a Somogy megyei Mesztegnyőről érkező Aratás című vidám népi játék. A Szemle holnap is folytatódik, 11.30-kor köszöntik a résztvevőket, majd ismét két teremben lesznek előadások. A programot kiértékelés és az oklevelek átadása zárja este fél hatkor.

Az előadásokra az nmi.hu/szemle oldalon lehet regisztrálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.